V Hebronu, mestu na Zahodnem bregu, so Palestinci iz kamna oblikovali ladjo kot spomin na umrle turške aktiviste. Foto: EPA
V Hebronu, mestu na Zahodnem bregu, so Palestinci iz kamna oblikovali ladjo kot spomin na umrle turške aktiviste. Foto: EPA

"Naj povem zelo jasno in zelo odločno: v Gazo ne bo prišla nobena ladja. Ne moremo dovoliti, da bi bila naša suverenost ogrožena," je dejal izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman glede izraelske zapore Gaze, ki velja, odkar je skrajno palestinsko gibanje Hamas prevzelo nadzor nad tem območjem.

Ladja, ki je v soboto izplula iz Grčije, pa še vedno pluje prav proti Gazi, kar zbuja strah pred morebitno ponovitvijo krvavega incidenta 31. maja letos, ko so izraelski komandosi napadli človekoljubni konvoj ladij in ubili devet turških državljanov, sicer propalestinskih aktivistov.

Pod vodstvom Gadafijevega sina
Ladja, imenovana Hope (Upanje), pluje pod moldavijsko zastavo, prevaža pa okoli 2.000 ton hrane in zdravil. Njena pot naj bi trajala od 70 do 80 ur. Pošiljko je organizirala človekoljubna organizacija, ki jo vodi sin libijskega predsednika Moamerja Gadafija, Saif Al Islam. Organizatorji pravijo, da želi ladja, na kateri je 12 članov posadke in 13 libijskih ter po en maroški in nigerijski aktivist, pristati v Gazi, če pa to ne bo mogoče, se bo preusmerila v egiptovsko pristanišče El Ariš.

"Upam, da bo prevladal zdrav razum in da bodo slej kot prej zavili v El Ariš ali pa vsaj ubogali navodila izraelskih obrambnih sil in se preusmerili v naše pristanišče Ašdod," svari Lieberman. Izrael je že v soboto navezal stike z grškimi, egiptovskimi in moldavijskimi oblastmi, da bi se prepričal, da ladja ne bo "z glavo skozi zid" rinila v Gazo.

Jusef Savani, direktor Gadafijeve organizacije Mednarodni sklad za človekoljubnost in razvoj, pa vztraja, da je namen ladje povsem miroljuben, saj si le želijo dostaviti pomoč obubožanim prebivalcem Gaze. "Ne želimo delati kakšnega cirkusa ali zbujati pozornosti," je dejal.