Argentinca orjeta ledino na področju istospolnih porok v državi. Foto: EPA
Argentinca orjeta ledino na področju istospolnih porok v državi. Foto: EPA
Gejevska skupnost
Gejevska skupnost združena povzdiga glas za svoje pravice. Foto: EPA

39-letni Alejandro Freyre in 41-letni Jose Maria Di Bello sta si zvestobo obljubila na civilnem obredu v mestu Ushuaia v pokrajini Ognjena zemlja na skrajnem jugu države.

"Morala sva iti na 'konec sveta' (Ushuaia velja za najjužnejše mesto na svetu, op. a.), toda izpolnila se nama je velika želja, o tem sva sanjala vrsto let," je bil srečen mladoporočenec Freyre.

Katoliški škofi ogorčeni
Istospolne poroke so v Argentini sicer nezakonite, paru pa je poroko omogočila guvernerka omenjene pokrajine, ki jima je izdala posebno dovoljenje. Njuno prošnjo je predtem sodnik v prestolnici Buenos Aires zavrnil, predstavniki Rimskokatoliške cerkve pa so zaradi poroke izrazili zaskrbljenost. Škof bližnjega mesta Rio Gallegos je tako dejal, da je "poroka napad na preživetje človeških predstavnikov".

Ustava tega vprašanja ne določa
Moška, ki sta sicer oba HIV-pozitivna, sta se sprva želela poročiti na svetovni dan boja proti aidsu prvega decembra, ker pa jima to ni uspelo, ju je uslišala guvernerka Fabiana Rios, ki je izkoristila to, da v ustavi prepoved istospolnih porok ni izrecno omenjena oziroma nikjer ne piše, da mora biti poroka opravljena med moškim in žensko, tako da je urejanje tega vprašanja prepuščeno mestnim in pokrajinskim oblastem. Dovoljenje je Riosova utemeljila z besedami, da "gejevska poroka pomeni pomemben napredek pri človekovih pravicah in družbenem vključevanju".

Argentinsko vrhovno sodišče bo o istospolnih porokah razpravljalo prihodnje leto.

Afriške države so od priznavanja pravic istospolnim še daleč. Iz Malavija je tako prišla novica, da so dva homoseksualca aretirali in obtožili nespodobnosti v javnosti, ker sta se poročila na tradicionalni slovesnosti. Homoseksualnost je v tej afriški državi prepovedana, zanjo pa je zagrožena zaporna kazen do 14 let.

Majhni, a zanesljivi koraki
Države v Latinski Ameriki, v katerih je vpliv Katoliške cerkve zelo močan, sicer počasi in postopno odpirajo vrata pravicam istospolnih. V začetku meseca je tako mesto Cuidad de Mexico z zakonom dovolil gejevske poroke, septembra pa je Urugvaj postal prva država na tem območju, ki istospolnim parom dovoli posvojitve. O istospolnih partnerskih zvezah teče razprava tudi v Braziliji, Kolumbiji in Ekvadorju.

Istospolne poroke so sicer uradno dovoljene in priznane le v sedmih državah po svetu: v Kanadi, Španiji, Južnoafriški republiki, Belgiji ter na Švedskem, Norveškem in Nizozemskem. V ZDA pa istospolne poroke dovoljujejo zvezne države Iowa, Massachusetts, Vermont, Connecticut in New Hampshire.