Belgijski mandatar ni uspel najti skupnega jezika z liberalci. Foto: EPA
Belgijski mandatar ni uspel najti skupnega jezika z liberalci. Foto: EPA

Vodja flamskih krščanskih demokratov je dvignil roke od oblikovanja vladne koalicije, saj ni uspel zgladiti nasprotnih stališč z liberalno stranko. Glavni razlog za neuspeh pogajanja so razlike med Valonci in Flamci. Slednji želijo večja pooblastila regionalnih oblasti na področju zaposlovanja in pravosodja, kar Valonci dojemajo kot uvod v razpad države. Valonci zato zahtevajo večje pravica za francosko govorečo manjšino v flamski regiji Flandriji.

Zaenkrat še ni znano, ali bo kralj Albert imenoval novega mandatarja, ali pa bo nadaljnje pogovore s predsedniki strank vodil sam. Kralj je namreč pretekli teden že posredoval na posvetovanjih, a neuspešno. Flamski krščanski demokrati in liberalno gibanje za reforme so bili sicer veliki zmagovalci volitve 10. junija.

Belgija je ima tri jezikovne skupnosti: flamsko oz. nizozemsko govorečo ter francosko in nemško govorečo skupnost. Vsaka skupnost ima svojo vlado in parlament, v njihovi izključni pristojnosti pa sta izobraževanje in kulture. V zvezni vladi morajo biti zastopani tako Flamci kot Valonci.