Gadafi je že večkrat izrazil navdušenje nad Riceovo in jo poimenoval kar njegova ljuba temnopolta Afričanka. Foto: EPA
Gadafi je že večkrat izrazil navdušenje nad Riceovo in jo poimenoval kar njegova ljuba temnopolta Afričanka. Foto: EPA
Condoleezza Rice
Riceova je iz Libije odpotovala v Tunizijo. Foto: Reuters

Ameriška državna sekretarka ni skrivala, da med njimi ostajajo razlike in nesoglasja, a da je napočil čas za sodelovanje. Dogovorila sta se tudi, da bosta državi kmalu podpisali sporazum o kulturni izmenjavi, Riceova pa je izrazila upanje, da bo v kratkem v Tripoli spet prišel ameriški veleposlanik.

Ukročeni "nori pes"?
Po dveurnem srečanju z Gadafijem, ki ga je nekdanji ameriški predsednik Ronald Reagan nekoč označil za "norega psa Bližnjega vzhoda", je bila Riceova optimistična: "Med ZDA in Libijo potekajo pogovori o možnostih vlaganj, saj si veliko ameriških podjetij želi vstopiti na libijski trg, beseda pa je tekla tudi o članstvu Libije v Varnostnem svetu Združenih narodov. Odnosi med državama se že nekaj časa premikajo v pravo smer, a čaka nas še veliko dela."

Vodja ameriške diplomacije je sogovorniku predstavila tudi ameriške načrte o oblikovanju vojaškega oporišča v Afriki, znanega pod imenom Africom, katerega namen naj bi bil "pomagati Afričanom, da si pomagajo sami", znova pa je poudarila, da ZDA nimajo nobenega stalnega sovražnika. Strani sta se izognili, da bi drug drugega označili za "prijatelja", pokazali pa sta voljo za obuditev odnosov.

Zgodovinski obisk
Riceova je prva ameriška državna sekretarka po letu 1953, ki je obiskala to državo. Libija in ZDA so diplomatske odnose prekinile leta 1981, ko je Washington severnoafriško državo uvrstil na seznam držav podpornic terorzima. Odnose sta državi znova vzpostavili pred dvema letoma. Z obiskom Libije je Riceova zavlačevala do prejšnjega meseca, ko je bil podpisan sporazum o odškodninah za žrtve libijskih in ameriških bombardiranj.

A. P.