John Foster Dulles je bil zadnji ameriški državni sekretar, ki je obiskal Libijo leta 1953, ko se Condoleezza Rice sploh še ni rodila. Foto: EPA
John Foster Dulles je bil zadnji ameriški državni sekretar, ki je obiskal Libijo leta 1953, ko se Condoleezza Rice sploh še ni rodila. Foto: EPA
Muamer Gadafi
Muamer Gadafi je Libijo popeljal v osamitev in jo nato znova pripeljal nazaj v mednarodno skupnost. Foto: EPA

Da je obisk res zgodovinski, dokazuje podatek, da je Riceova prva ameriška državna sekretarka, ki je po 55 letih obiskala Libijo. Nekoč zagrizena ameriška sovražnica se je prikupila Washingtonu, ko se je leta 2003 odpovedala svojemu programu razvoja orožja za množično uničevanje, za kar v ZDA upajo, da bo postal zgled tudi za države, kot sta Iran in Severna Koreja.

Z obiskom Libije je Riceova zavlačevala do prejšnjega meseca, ko je bil podpisan sporazum o odškodninah za žrtve libijskih in ameriških bombardiranj. Gre za ameriške žrtve v strmoglavljenju letala Pan Am nad škotskim mestom Lockerbie leta 1988 in žrtve napada na diskoteko v Berlinu, medtem ko bodo ZDA plačale odškodnino za žrtve ameriškega bombardiranja libijskih mest Tripoli in Benghazi leta 1986.

Gadafi ne skriva navdušenja nad Riceovo
Riceova je izrazila veselje nad srečanjem z Gadafijem, ki ga je nekdanji ameriški predsednik Ronald Reagan označil za "norega psa Bližnjega vzhoda". Vodja ameriške diplomacije in libijski voditelj bosta skupaj na iftarju - večerji, s katero muslimani med svetim mesecem ramazanom po sončnem zahodu prekinejo dnevni post.

Na srečanju bodo govorili o sodelovanju v boju proti terorizmu in regionalnih konfliktih v Afriki, medtem ko je Riceova obljubila, da bo z Gadafijem načela tudi vprašanje spoštovanja človekovih pravic v Libiji.

Gadafi je že večkrat izrazil navdušenje nad Riceovo in jo poimenoval kar njegova ljuba temnopolta Afričanka. "Močno jo imam rad. Občudujem jo in ponosen sem nanjo, saj je temnopolta ženska z afriškimi koreninami," je o njej dejal v lanskem pogovoru za arabsko televizijo Al Džazira.

Libija in ZDA so diplomatske odnose prekinile leta 1981, ko je Washington severnoafriško državo uvrstil na seznam držav podpornic terorzima. Odnose sta državi znova vzpostavili pred dvema letoma.

G. V.