Če se bo izkazalo, da je posnetek resničen in da je Hamis Gadafi še živ, bo to velik udarec za libijske upornike. Foto: EPA
Če se bo izkazalo, da je posnetek resničen in da je Hamis Gadafi še živ, bo to velik udarec za libijske upornike. Foto: EPA

V petek so uporniki zatrdili, da je bil najmlajši Gadafijev sin ubit v Natovi operaciji v zahodnem mestu Zilten. Oblast v Tripolisu je navedbe že takrat zavrnila, zdaj pa so na televiziji predvajali posnetek, na katerem je Hamis Gadafi v bolnišnici obiskal ranjene v Natovem napadu. Če so posnetki iz bolnišnice resnični, je to Hamisov prvi nastop v javnosti od poročil o njegovi domnevni smrti.

Posnetki Hamisa Gadafija, najmlajšega sina libijskega voditelja Moamerja Gadafija, ki sicer poveljuje najbolj izurjenim in opremljenim enotam libijske vojske, so se v javnosti pojavili prav v času, ko se je v krizi znašel libijski prehodni nacionalni svet, saj so ubili njihovega glavnega vojaškega poveljnika Abdela Fataha Junesa. Junes, ki je bil včasih visoki predstavnik Gadafijevega režima, a je ob začetku vstaje prestopil na stran upornikov, je bil ubit konec julija med vračanjem v Bengazi.

Kriza v libijski opoziciji se poglablja
Če je posnetek Hamisa Gadafija resničen, bi ta lahko šest mesecev po začetku upora proti voditelju Moamerju Gadafiju še povečal krizo v opoziciji in vzbudil senco dvoma o verodostojnosti trditev njenih predstavnikov. Oblast v Tripolisu je upornike že v petek obtožila, da želijo s poročilom o Hamisovi smrti le preusmeriti pozornost od Junesove smrti.

Vodja libijskih upornikov Mustafa Abdel Džalil je v ponedeljek razpustil celotno vlado, s čimer je želel prispevati k rešitvi politične krize, ki jo je povzročila smrt vojaškega poveljnika Junesa. V torek je Džalil vsem skupinam naročil, naj se poenotijo in tako vzpostavijo red v svojih vrstah, vsakega upornika pa so v enotno vojsko vključili posamezno, ne kot del skupine.

Zahod pozdravlja razpustitev vlade
ZDA so razpustitev vlade pohvalile. Iz State Departmenta so sporočili, da gre pri tem za znak, da nacionalni prehodni svet, ki ga zahodne države priznavajo kot legitimno libijsko vlado, Junesovo smrt jemlje kot priložnost za razmislek in ponoven začetek.

"Dobra stran Junesovega umora je ta, da bi se lahko uporniki resnično poenotili in sestavili koherentno vojsko, s katero bi imeli veliko več možnosti, da bi premagali Gadafija," je za ameriško televizijo Fox povedal strokovnjak za Libijo Ronald Bruce St. John.