Libijske milice so močnejše in vplivnejše od vojske, zato bo njihova razorožitev težaven proces. Foto: Reuters
Libijske milice so močnejše in vplivnejše od vojske, zato bo njihova razorožitev težaven proces. Foto: Reuters
Libijci
Libijci so naveličani negotovosti in strahu. Foto: Reuters

Zaradi nasilja v prestolnici Tripolis in drugem največjem mestu Bengazi so se novoizvoljeni poslanci zbrali na zasedanju v Tobruku. Kar 111 od 124 poslancev je glasovalo za poziv Združenim narodom k posredovanju za zaščito civilistov, čeprav svetovna organizacija kot tudi ne kakšna zahodna država nima takih načrtov.

"Mednarodna skupnost mora takoj posredovati, da bi zagotovili zaščito civilistov," je dejal poslanec Abu Bakr Biira. Iz glasovanja ni razvidno, ali si poslanci želijo mirovne misije ali kakršne koli druge oblike pomoči.

Gadafi padel s pomočjo Zahoda
Zahodne države so sicer ključno pripomogle k strmoglavljenju režima Muamerja Gadafija leta 2011, ko so z letalskim bombardiranjem njegovih sil pomagale pri napredovanju upornikov. Od takrat je Libija v kaosu, v katerem se nekdanje uporniške milice med seboj spopadajo za oblast, vpliv in ozemlje.

Razmere so se zaostrile v zadnjih mesecih, ko je prišlo do spopada med vplivnima milicama iz Misrate in Zintana za nadzor nad mednarodnim letališčem v Tripolisu. Ubitih je bilo na desetine ljudi, številne zahodne države pa so iz prestolnice umaknile svoje diplomatsko osebje. Nasilje divja tudi v Bengaziji na vzhodu države, ki velja za zibelko upora proti Gadafiju in kjer se mestne oblasti spopadajo z islamističnimi borci.

Država pred propadom
Libijski poslanci so izglasovali tudi razorožitev milic in njihovo vključitev v vojsko, a nobenemu ni jasno, kako bi lahko to dosegli, saj parlament nima te moči. Iz nekdanjih upornikov sestavljene milice so veliko bolje oborožene od krhkih oboroženih sil, ki so še v nastajanju in niso sposobne zagotoviti varnosti v državi.

Zahod, ki je posredovanje proti Gadafiju upravičil s potrebo po zaščiti nedolžnega prebivlastva pred njegovimi silami, je zdaj v skrbi, da bi Libija postala neobvladljiva propadla država.

ZDA in evropske države upe polagajo v nov parlament, za katerega upajo, da bo postal prostor dialoga med sprtimi stranmi, tako da bi trenutno brezvladje vseeno kmalu zamenjala učinkovita osrednja oblasta.