Kadima in Likud imata v 120-članskem knesetu skupaj 55 poslancev. Foto: EPA
Kadima in Likud imata v 120-članskem knesetu skupaj 55 poslancev. Foto: EPA

Stranki, ki sta na parlamentarnih volitvah 10. februarja dosegli največ glasov, na pogovorih v nedeljo nista dosegli dogovora. Kljub neuspešnim pogajanjem Livnijeva ni izključila nadaljnjih pogovorov. Glavno jabolko spora je različen pogled na bližnjevzhodni mirovni proces. Medtem ko je Livnijeva naklonjena pogajanjem s Palestinci in ustanovitvi palestinske države, Netanjahu, voditelj Likuda, zavrača možnost, da bi imeli Palestinci vojsko ali nadzor nad zračnim prostorom nad dolino Jordana, ker šteje to za grožnjo izraelske varnosti.

Netanjahu naj bi Kadimi ponudil nekatera najpomembnejša ministrstva v novi vladi. Zunanje naj bi še naprej vodila dozdajšnja zunanja ministrica Livnijeva.

Še ena košarica za Likud?
Sodelovanje z Likudom zavračajo tudi laburisti zdajšnjega obrambnega ministra in nekdanjega premierja Ehuda Baraka. "Želimo se okrepiti v opoziciji in na voljo imamo veliko časa, da postanemo alternativa za prihodnost," je povedal član laburistov, dosedanji minister za kmetijstvo Šalom Simhon. Barak in Netanjahu se bosta sestala danes, a možnosti za dogovor o sodelovanju naj bi bile minimalne.

Čeprav je Likud na volitvah prejel sedež več od Kadime, je izraelski predsednik Šimon Perez mandat za sestavo vlade podelil Netanjahuju, ki uživa podporo verskih in desničarskih strank v parlamentu, med njimi tudi stranke Bejtejnu Avigdorja Liebermana.

T. V.