Abuja Katado so v Jordanijo, kjer ga ni bilo 20 let, prepeljali z zasebnim letalom. Foto: EPA
Abuja Katado so v Jordanijo, kjer ga ni bilo 20 let, prepeljali z zasebnim letalom. Foto: EPA
Abu Qatada
53-letnega Katado so v Jordanijo odpeljali z zasebnim letalom, njegova izročitev pa je britanske oblasti stala dva milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Ta nevarni mož je zdaj zapustil naše ozemlje, da se bo soočil s sodiščem v svoji domovini," je ob njegovem odhodu dejala britanska notranja ministrica Theresa May. Zadovoljstvo nad njegovo izročitvijo je izrazil tudi britanski premier David Cameron.

Jordanija obljublja pravično sojenje
Abuja Katado, njegovo pravo ime je Omar Othman, so zaradi povezav z načrtovanjem teorističnih napadov aretirali leta 2001. Britanske oblasti so si vse od leta 2005 prizadevale za njegovo izročitev Jordaniji.

To sta vsakič znova onemogočili tako britansko kot tudi evropsko sodišče, ki sta menili, da obstaja možnost, da bi jordanske oblasti proti njemu uporabile dokazno gradivo, pridobljeno z mučenjem.

Po dvajsetih letih "domov"
Po večletnih pravnih bitkah so maja letos Katadovi odvetniki sporočili, da sta Velika Britanija in Jordanija podpisali sporazum o pravičnem sojenju, zaradi česar se bo zapornik lahko po 20 letih vrnil v domovino.

V odsotnosti je bil obsojen na smrtno kazen
Katada je bil namreč leta 1999 v Jordaniji v odsotnosti obsojen na smrtno kazen zaradi sodelovanja v zaroti, s katero so načrtovali več napadov, tudi na ameriško šolo v Amanu.

Kazen so takoj po obsodbi spremenili na dosmrtno ječo s prisilnim delom. Leta 2000 je bil obsojen na 15 let zapora zaradi načrtovanja terorističnih napadov na turiste ob prehodu v novo tisočletje.

V skladu z jordanskim pravom se Jordancu palestinskega rodu po vrnitvi napoveduje ponovno sojenje, saj so bile prvotne sodbe izrečene v njegovi odsotnosti.