Mandela se vse življenje bori proti neenakopravnosti in rasizmu. Foto: EPA
Mandela se vse življenje bori proti neenakopravnosti in rasizmu. Foto: EPA
V Londonu v parku pred Westinstrsko opatijo, parlamentom in Big Benom stoji tudi kip Nelsona Mandele. Foto: Sabina Zonta

Slovesnosti bodo vrhunec doživele v petek, ko bodo v Hyde Parku med drugim nastopili Queen, Annie Lennox, Leona Lewis in zbor Soweto Gospel Choir. Na koncertu naj bi nastopila tudi Amy Winehouse, a zaradi njenih zdravstvenih težav je njen nastop pod vprašajem.

Izkupiček od koncerta bo šel za potrebe dobrodelne organizacije 46664, ki nosi ime po številki, ki jo je imel Mandela v zaporu. V Londonu se bo dolgoletni borec proti apartheidu med drugim srečal z britanskim premierjem Gordonom Brownom, nekdanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom in televizijsko voditeljico Oprah Winfrey. Petkov koncert bo sovpadel z 20. obletnico koncerta, na katerem so zahtevali izpust Mandele, ki je bil zaprt 27 let in je leta 1994 postal prvi južnoafriški temnopolti predsednik.

27 let za rešetkami
Južnoafriški politik, pravnik in borec za pravice temnopoltih, Rolihlahla Mandela se je rodil 18. julija 1918, ime Nelson pa so mu nadeli, ko je kot prvi član svoje družine odšel v šolo. Mladost je preživel v plemenu Thembu, pozneje pa je študiral pravo. V 50. letih 20. stoletja je postal aktivist Afriškega narodnega kongresa (ANC), ki se je zavzemal za enake pravice vseh državljanov, ne glede na raso. Leta 1962 so ga zaprli zaradi delovanja v oboroženem krilu ANC-ja, leta 1964 pa so mu kazen podaljšali v dosmrtno. 27 let zaporne kazni je prestajal v zaporu Robben Island.

Zaradi pritiskov tujine in ANC-ja je tedanji predsednik Južnoafriške republike Frederik Willem de Klerk februarja 1990 Mandelo izpustil. Štiri leta pozneje je bil Mandela izvoljen za južnoafriškega predsednika, po koncu mandata leta 1998, ko ga je nasledil Thabo Mbeki, pa je ostal dejaven borec za svetovni mir in v boju proti aidsu.

Pestro tudi zasebno življenje
S prvo ženo Evelyn Ntoko Mase sta se poročila leta 1944 in imata dva sinova ter dve hčerki, ločila pa sta se leta 1957. Z drugo ženo Winnie Madikizela imata dva hčerki, Zenani in Zindziswa. Ker se je Zenani poročila s princem Thumbumuzijem Dlaminijem iz Svazilanda, je kot predstavnica kraljeve dinastije lahko obiskovala svojega očeta v zaporu. Winnie se je zapletla v korupcijo, z Mandelo pa sta se ločila leta 1996 zaradi političnih pritiskov. Mandela se je na svoj 80. rojstni dan poročil še tretjič, tokrat z vdovo nekdanjega predsednika Mozambika Graco Machel. Leta 1993 je prejel Nobelovo nagrado za mir.

Spodaj vas vabimo, da si ogledate posnetke zYoutuba, prvi je intervju z Mandelo daljnega leta 1961, drugi predstavlja utrinke ob njegovi izpustitvi, tretji pa je njegov govor ob predsedniški inavguraciji.



K. T.