Policija trdi, da so
Policija trdi, da so "ogorčeni" hoteli vdreti v notranje ministrstvo, medtem ko protestniki to ostro zanikajo. Foto: EPA

Na trgu Puerta del Sol so oblasti že tretji dan zapored namestile več kot 200 policistov, ki so zaprli dostop do trga in protestnikom preprečili, da bi se zbrali na njem. Protestniki, ki že od torka zahtevajo dostop do trga, so se zato odpravili pred poslopje notranjega ministrstva, kjer je po njihovih navedbah posredovala policija.

Kot trdijo večinoma mladi protestniki, sami z ničemer niso izzvali policije. Policija pa navaja, da so protestniki skušali vstopiti v poslopje notranjega ministrstva, zato je, da bi jim namero preprečila, proti njim posredovala.

Najhujši incident v dveh mesecih in pol protestov
V spopadih je bilo ranjenih 13 protestnikov in sedem policistov, vendar nihče od njih huje. Po mnenju opazovalcev gre za najresnejši incident od začetka protestov sredi maja. Protestniki pripadajo gibanju M-15, ki je maja po vsej Španiji na noge spravilo na desettisoče ljudi. Gibanje, ki se je poimenovalo po 15. maju, ko so se protestniki prvič zbrali na ulicah, protestira proti brezposelnosti, korupciji in strankarski politiki. Imenujejo se "ogorčeni".

Stopnja brezzaposlenosti v Španiji je najvišja med državami Evropske unije in znaša kar 21,3 odstotka, med mladimi do 25 let pa je nezaposlenih kar 44,6 odstotka iskalcev zaposlitve.