Sicilijanska mafija naj bi letno
Sicilijanska mafija naj bi letno "obrnila" 130 milijard evrov. Foto: EPA

Forgione je v knjigi "Mafia export - kako so Ndrangheta, Cosa Nostra in Camorra kolonizirale svet" objavil zemljevid držav, v katerih deluje sicilijanska mafija. Trdi, da so mafijski klani svoje posle razširili ne številne konce sveta, od Kanade in Velike Britanije do Združenih držav Amerike, Kolumbije, Brazilije in Avstralije.

Sicilijanska mafija naj bi sicer letno "obrnila" 130 milijard evrov, kar je enako proračunu Estonije, Slovenije in Hrvaške, še piše HRT.

Turizem je kot nalašč zanje
Na Hrvaškem je veliko prahu dvignil zapis, da je mafija med spopadi na Balkanu izkoristila priložnost in predvsem na Hrvaškem začela več dejavnosti, predvsem pri upravljanju igralnic in vlaganju v turistične objekte ob obali.

Forgione, nekdanji italijanski poslanec in predsednik parlamentarnega odbora za boj proti mafiji v obdobju med letoma 2006 in 2008, je še opozoril, da mafijci najlaže perejo denar zaradi netransparentnega delovanja bank in v turističnem sektorju.

Da so prav vlaganja v turizem najenostavnejša za mafijo, se strinja tudi Alberto Cisterna, namestnik italijanskega protimafijskega tožilca, ki je dejal: "Račun je zelo preprost - če je hotel poln, se služi, če je gostov malo, denarja ni. To je način vlaganja, ki ga imajo mafijci najraje, saj ga lahko nadzirajo."