Predsednik Obama je sporočil, da McChrystal ne bo več poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, na tem mestu pa ga bo nadomestil general Petraeus. Foto: EPA
Predsednik Obama je sporočil, da McChrystal ne bo več poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, na tem mestu pa ga bo nadomestil general Petraeus. Foto: EPA
McChrystal ne bo več poveljnik

General McChrystal, ki ga je Obama poklical na zagovor zaradi kritiziranja politike Bele hiše v Afganistanu, je predsedniku Obami ponudil svoj odstop, ta pa ga je sprejel. Tako se McChrystal poslavlja od položaja, ki ga je zasedel 15. junija lani. McChrystal je takoj po pogovoru, ki je trajal približno 30 minut, zapustil Belo hišo in se ni udeležil srečanja Obame z glavnimi uradniki.

Iz Bele hiše so že sporočili, da bo McChrystala na mestu poveljnika zavezniških sil v Afganistanu zamenjal general David Petraeus, ki je do zdaj vodil ameriško poveljstvo za Bližnji vzhod. Ob tem je Barack Obama povedal, da strategija vojne v Afganistanu ostaja nespremenjena, o vsem pa se je že pogovarjal z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem in britanskim premierjem Davidom Cameronom.

Enakega mnenja je tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. "Tudi če ne bo več poveljnik, je McChrystal zastavil pravilno strategijo, ki se je bomo držali tudi vnaprej. Strategija ima podporo Nata in naše sile jo bodo izvrševale še naprej," je v izjavi za javnost zapisal Rasmussen.

Karzaj si je želel drugačen razplet
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki je podpiral McChrystala in si je želel drugačen razplet, je povedal, da bo spoštoval Obamovo odločitev, da ga zamenja. "Upali smo, da se to ne bo zgodilo, a predsednik je sprejel odločitev, ki jo bomo spoštovali," je povedal Karzajev tiskovni predstavnik Vahid Omer in dodal, da predsednik upa, da bodo tudi s Petraeusom dobro sodelovali.

Generala Stanleyja McChrystala je Bela hiša poklicala na zagovor, potem ko je ta v intervjuju za revijo The Rolling Stone kritirizal administracijo predsednika Obame, njeno politiko do Afganistana in se iz njih norčeval. Članek z naslovom Pobegli general (The Runaway General) bo objavljen šele v petek, a je že dvignil ogromno prahu.

McChrystal izrekel nekaj žaljivih izjav
McChrystal je v spornem intervjuju za ameriškega veleposlanika v Kabulu Karla Eikenberryja dejal, da "čuti, da ga je prevaral", norčeval se je tudi iz podpredsednika Joeja Bidna, saj je novinarju v smehu dejal: "Ali me sprašujete o Joeju Bidnu? Kdo je to?" Nič prijaznejši ni bil niti do posebnega odposlanca ZDA za Pakistan in Afganistan Richarda Holbrooka, za predsednika Baracka Obamo pa je dejal, da ga je "razočaral".

Revija The Rolling Stone je zapisala tudi, da se McChrystal in Obama že od vsega začetka nista ujela in da general niti nekaterih svojih vojakov ne more prepričati, da je z njegovo strategijo mogoče zmagati v vojni. Ameriški predsednik je McChrystala že lani poklical na zagovor, ker je preveč glasno zahteval dodatne vojake v Afganistanu.

McChrystal se je za svoje izjave opravičil že v torek. "Iskreno se opravičujem. To je bila napaka, ki se je zgodila zaradi slabe presoje in se ne bo več ponovila." Dodal je, da Obamo in njegov varnostni kabinet ter civilne voditelje in vojake, ki se borijo v tej vojni, izjemno spoštuje in da ostaja zavezan uspešnemu izidu vojaške operacije.

McChrystal ne bo več poveljnik