Julija je bil papež operiran na debelem črevesu. Foto: Reuters
Julija je bil papež operiran na debelem črevesu. Foto: Reuters

Papež Frančišek je o vsem tem za zaprtimi vrati spregovoril med nedavnim obiskom v Bratislavi, njegove besede pa je zdaj objavila vplivna italijanska katoliška revija.

Medtem ko je papež Frančišek na večer prve julijske nedelje ležal na operacijski mizi rimske poliklinike Gemelli, so se za zidovi njegove države že sestajali kardinali in drugi vatikanski prelati ter razpravljali o naslednjem konklavu in njegovem nasledniku.

Tako lahko zaključimo na podlagi Frančiškovih besed med pogovorom s slovaškimi jezuiti 12. septembra, ki ga je zdaj objavila jezuitska revija Civilta' Cattolica.

"Nekateri mi želijo smrt"

Na vprašanje: "Kako se počutite?" je papež odgovoril: "Še sem živ, čeprav mi nekateri želijo smrt. Vem, da so se nekateri prelati že srečevali, saj so mislili, da je z mojim zdravjem slabše, kot je bilo povedano. Pripravljali so se na konklave. A kaj hočemo. Hvala Bogu se počutim dobro."

Papež sicer ne nasprotuje kritikam na svoj račun, medtem ko žalitve razume kot spodkopavanje vse Katoliške cerkve. Med krivičniki je izpostavil veliko katoliško televizijo, ki nenehno rovari proti njemu, in nekatere klerike. Njihovo početje ima za "hudičevo delo".

Med pogovorom je še kritiziral togost in klerikalizem v cerkvenih vrstah ter znova pozval k pastoralni odprtosti do v drugo poročenih ločencev in istospolnih oseb, hkrati pa je posvaril pred abstraktnostjo tako imenovanih "teorij spola".

Vatikansko zakulisje že išče novega papeža