Novi mož na čelu največje države na svetu: Dimitrij Medvedev. Foto: Reuters
Novi mož na čelu največje države na svetu: Dimitrij Medvedev. Foto: Reuters
Zmaga Medvedeva ni nikakršno presenečenje, saj so mu zmago napovedovale vse javnomnenjske raziskave. Foto: Reuters
Vladimir Putin (levo) in Dimitrij Medvedev
Zmago je na Rdečem trgu Medvedev proslavil s svojim mentorjem Putinom. Foto: EPA
Volitve v Rusiji
Izid je jasen: Medvedev je zmagal v prvem krogu. Foto: EPA
Rusija ima novega predsednika

Po 99,45 odstotkih preštetih glasov ima Medvedev 70,23 odstotka glasov, sledijo Genadij Zjuganov (17,76 odstotka), Vladimir Žirinovski (9,38 odstotka) in Andrej Bogdanov (1,29 odstotka). Volitev se je udeležilo 69,65 odstotka volilnih upravičencev. Zahodni opazovalci so volitve označili kot neskladne z demokratičnimi standardi.

Bo stopil iz Putinove sence?
Medvedev je po objavi prvih uradnih izidov napovedal, da bo nadaljeval politiko, ki jo je začel njegov politični oče Vladimir Putin. Tega je že zaprosil, da bo po predaji poslov 7. maja zasedel položaj premierja. Številni namigujejo, da bo Medvedev le lutka v rokah Putina, 42-letni pravnik in dolgoletni Putinov sodelavec pa je zatrdil, da mu ne bo pustil, da prevzame njegovo avtoriteto. "Predsednikova pisarna je v Kremlju, premierjeva pa v Beli hiši."

Na Rdečem trgu v Moskvi je v nedeljo zvečer potekalo veliko slavje, ki sta se ga udeležila tudi Medvedev in Putin. Putin se je v nagovoru državljanom zahvalil, da so odšli na volišča in tako dokazali, da živijo v demokratični državi.

Opozicija: Volitve so bile farsa
Kremeljski nasprotniki so volitve označili za enostransko farso: "To je operacija KGB-ja, da se prenese oblast z ene osebe na drugo," je rohnel nekdanji premier Mihkail Kasjanov, ki je bil izločen iz volilne tekme. Nasprotniki Putinove politike so za danes napovedali proteste v Moskvi, Sankt Peterburgu in drugih mestih. V Moskvi se je manjša skupina protestnikov spopadla s policijo, ker oblasti niso odobrile njihovega shoda. Nekateri protestniki so vzklikali "Vaša volitev je farsa" in "Fašisti! Fašisti!" medtem ko jih je okoli 300 policistov vleklo na policijske avtobuse.

Gazprom, na čelu katerega je Medvedev, je le nekaj ur po koncu volitev za četrtino zmanjšal količino plina Ukrajini.
Tuji opazovalci kritizirali volilni proces
Opazovalna misija Parlamentarne skupščine Sveta Evrope je v poročilu dejala, da ruski demokratičen potencial ni bil izpolnjen. O kršitvah so poročali še pred začetkom volitev, ponekod je bilo še pred odprtjem volišč v volilnih skrinjicah več sto glasovnic za Medvedeva. Maloštevilni tuji opazovalci so sicer že pred volitvami kritizirali pogoje, v katerih je potekala volilna kampanja, saj je bil Medvedev deležen največ medijske pozornosti.

Med prvimi čestital Janša
Med prvimi je novemu predsedniku čestital slovenski premier Janez Janša, ki mu je zaželel uspešno delo. Slovenski premier in predsedujoči EU-ju ter novi ruski predsednik sta se slišala tudi že po telefonu. Izmenjala sta poglede na dvostransko sodelovanje in sodelovanje Rusije z EU-jem. Medvedev se je zavzel za napredek dialoga med Rusijo in evropsko povezavo, sogovornika pa sta se strinjala, da so odnosi med Ljubljano in Moskvo dobri in da je za partnerstvo med Rusijo in EU-jem pomemben tudi stabilen pravni okvir njunega sodelovanja.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v imenu EU-ja dejal, da bo izvolitev Medvedeva odprla novo poglavje v odnosih EU - Rusija, hkrati pa pozval Moskvo, naj spoštuje demokratična načela in človekove pravice. Nemška vlada je v sporočilu obžalovala, da ruske volitve niso potekale skladno z demokratičnimi načeli in da mednarodni opazovalci niso mogli svojega dela opravljati svobodno.

Britanski premier Gordon Brown je izrazil upanje na novo poglavje odnosov med Veliko Britanijo in Rusijo, ki so se močno ohladili po smrti nekdanjega KGB-jevega agenta Aleksandra Litvinenka in zapletih glede British Councila.

Nato in Rusija se potrebujeta
Generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer je v nedeljo izrazil upanje, da se bo kljub različnim stališčem diplomatski dialog med Rusijo in Natom nadaljeval. "Nato potrebuje Rusijo in Rusija potrebuje Nato, zato moramo sodelovati z Rusi, čeprav obstajajo velike razlike v stališčih: glede protiraketne obrambe, prihodnosti Kosova, pogodbe o konvencionalnih silah v Evropi."

K. T.

Rusija ima novega predsednika