Medvedjev je dejal, da bi si želel hitrejše izvajanje reform, s katerimi bi modernizirali Rusijo. Foto: Reuters
Medvedjev je dejal, da bi si želel hitrejše izvajanje reform, s katerimi bi modernizirali Rusijo. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev in Barack Obama
Voditelja imata odkrit odnos, poln zaupanja. Foto: EPA

Ruski predsednik tradicionalno konec decembra opravi intervju s tremi največjimi ruskimi medijskimi hišami. Med zanimivejšimi izjavami je bilo njegovo mnenje, da bi morala policija hitreje razgnati proteste, kakršni so pred Kremljem izbruhnili 11. decembra, in pripreti udeležence, podprl pa je tudi strožje kazni za izgrednike.

Ni pa se želel vmešati v drugi proces proti nekdanjemu direktorju ruske naftne družbe Jukos Mihailu Hodorkovskemu, ki prestaja zaporno kazen zaradi davčne utaje, do konca leta pa mu bodo izrekli še sodbo v procesu zaradi pranja denarja in kraje nafte. "Niti predsednik niti kdo drug nima pravice izražati svojih stališč pred izrekom razsodbe," je poudaril. Ruski premier Vladimir Putin je sicer pred kratkim dejal, da "mora biti tat v zaporu" in da je kazniva dejanja Hodorkovskega dokazal ruski pravosodni sistem. Hodorkovski očitke zavrača in trdi, da so politično motivirani.

Vztrajanje pri Kurilskih otokih
Medvedjev je še dejal, da se Rusija ne bo odpovedala spornim Kurilskim otokom in da bi morala tudi Japonska to končno dojeti. Se je pa zavzel za skupne rusko-japonske gospodarske projekte na otokih. "Lahko razmišljamo o vzpostavitvi enotnega gospodarskega prostora, prostotrgovinskega območja, s čimer bi vsakdo zaslužil in bi se na območju vzpostavila posebna mikroekonomska klima," je predlagal. Medvedjev je sicer novembra kot prvi ruski predsednik obiskal otočje in s tem povzročil precejšnje napetosti v odnosih med Moskvo in Tokiem.

Vladajoča stranka Enotna Rusija pa bi morala po mnenju Medvedjeva ukrepati proti korupciji "in ne zgolj vladati". Menil je, da je Rusija v zadnjem desetletju veliko dosegla, da pa še vedno potrebuje zagon.

Same lepe besede o Obami
Dotaknil se je tudi novega sporazuma o zmanjšanju strateškega orožja (Start), ki ga je aprila podpisal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Kot je dejal, je sporazum mejnik za zagotavljanje stabilnosti v svetu in Evropi v prihodnjih desetletjih, zato ni skoparil s pohvalami na račun Obame, o katerem je dejal: "Dober človek je. V precej težavnih okoliščinah mu je uspelo doseči ratifikacijo sporazuma Start, ki je izjemnega pomena. Je zelo dober poslušalec, morda še pomembneje pa je to, da izpolni svoje obljube, pa naj govorimo o Startu ali Svetovni trgovinski organizaciji."

Medvedjev je tudi zagotovil, da WikiLeaksova objava zaupnih dokumentov, v katerih je Moskva pogosto prikazana v slabi luči, ne bo poslabšala dvostranskih odnosov z ZDA. "Nekaj je gotovo: WikiLeaksa se ne bojim. Na naše odnose z ZDA nimajo prav nobenega vpliva."

Pri notranjepolitičnem pregledu leta se je dotaknil tudi začetih reform. Priznal je, da z obljubami o modernizaciji ruskega gospodarstva in zmanjšanju njene odvisnosti od izvoza energetskih virov ni bilo takšnega napredka, kot bi si želel. "Menim, da so rezultati vidni, a številke niso takšne, kot bi si želel."