Calderon je v nasilno zvezno državo poslal vojake, marince in policijo. Foto: EPA
Calderon je v nasilno zvezno državo poslal vojake, marince in policijo. Foto: EPA

Operacija je prva večja ofenziva novega mehiškega predsednika Felipeja Calderona, ki prihaja ravno iz Michoacana, proti mamilarskim tolpam. V tej zahodni državi je bitka za ozemlje med tamkajšnjo tolpo in zalivskim kartelom naročenih morilcev pustila za seboj na stotine žrtev usmrtitev in obglavljenj.

Tolpe z odkritim namenom ustrahovanja javno razstavljajo odsekane človeške glave z dodanimi napisi kot: "Glejte. Poslušajte. Utihnite. Če hočete preživeti." V najbolj gnusnem primeru so s pištolami oboroženi pripadniki tolp vdrli v nek nočni klub in po tleh zakotalili pet človeških glav. Spet v drugem primeru so glave pustili v gojillnici metuljev.

Letos je bilo v Michoacanu ubitih že več kot 500 ljudi, polovico od tega so povzročile bitke za ozemlje. Zdaj pa se je Calderonova vlada odločila temu narediti konec - policija in vojska naj bi aretirali prekupčevalce z mamili, poostrili nadzorne točke ter požgali tamkajšnje nasade marihuane in opija, mornarica pa bo patruljirala ob tihooceanski obali.