Na mejnem prihodu so prisotne mednarodne sile. Foto: Reuters
Na mejnem prihodu so prisotne mednarodne sile. Foto: Reuters

Dostop do mejnih prehodov Brnjak in Jarinje na severu Kosova so v prejšnjih tednih zabarikadirali kosovski Srbi, da bi preprečili prihod kosovskih carinikov na oba prehoda, kjer so od petka navzoči pripadniki misije EU-ja na Kosovu (Eulex) ter kosovski policisti in cariniki. Na prehodu Brnjak kljub ponovnemu odprtju dovozne ceste do prehoda ostajajo zaprte, zato je prehod mogoče prečkati le peš.

"Korak izrednega pomena"
Kosovski mediji navajajo, da naj bi prvi trije tovornjaki s kosovskimi izdelki prečkali mejo s Srbijo. Kosovska ministrica za trgovino Mimoza Kusari Lila je srbsko odločitev označila kot "korak izrednega pomena". Direktor carine Naim Huruglica pa je potrdil, da so tovornjaki mejo prečkali na mejnem prehodu Dheut de Bardhe (Bela zemlja) na vzhodu Kosova.

Kosovski notranji minister Bajram Redžepi je za srbski dnevnik Danas napovedal, da naj bi se še ta teden začeli pogovori predstavnikov Kforja in Eulexa o rešitvi za sever Kosova oziroma o odstranitvi zapor.

Nova pogajanja konec meseca v Bruslju
Kosovski Srbi si prizadevajo, da bi bilo vprašanje obeh mejnih prehodov tema naslednjega kroga pogajanj med Prištino in Beogradom, ki naj bi bil 28. septembra v Bruslju. Priština to zavrača, saj meni, da gre za kosovsko notranjo zadevo.

Beograd in Priština sta se 2. septembra v Bruslju dogovorila o vzajemnemu priznanju carinskih žigov. Beograd je prepoved uvoza kosovskih izdelkov uvedel, ko je Kosovo februarja 2008 razglasilo samostojnost. Kosovska vlada je 20. julija letos na prepoved odgovorila z enakim protiukrepom.