Francija in Nemčija imata glede določenih zadev pogled uperjen v isto smer. Foto: EPA
Francija in Nemčija imata glede določenih zadev pogled uperjen v isto smer. Foto: EPA
Francija in Nemčija bosta tesneje sodelovali na vojaškem področju. Državi napovedujeta napotitev skupne brigade v Mali. Foto: EPA

"Tisti, ki so odgovorni za ta dejanja, morajo vedeti, da bodo kaznovani," je po torkovem nasilju v Kijevu poudaril Hollande. "Vprašanje sankcij, njihova stopnja in njihov cilj" bodo po Hollandovih besedah obravnavani na srečanju zunanjih ministrov EU-ja v četrtek v Bruslju.

Merklova je prepričana, da bi morale biti sankcije usmerjene proti odgovornim za nasilje. "Sankcije, ki bi prizadele civilno prebivalstvo, nimajo nobenega smisla," je poudarila. Izpostavila je, da samo sankcije ne zadoščajo, saj je treba znova spodbuditi politični proces. "Vzpostaviti skušamo čim več stikov, tudi z Rusijo," je dejala. Pri tem je izpostavila tudi pripravljenost na dialog z ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem, a dodala, da je pogoj za to njegova pripravljenost na sodelovanje.

Francosko-nemška brigada v Mali
Kanclerka in predsednik sta govorila tudi o vlogi njunih držav v Maliju. Sporočila sta, da bosta Francija in Nemčija v državo poslali francosko-nemško brigado. Šlo bo za prvo posredovanje te brigade pod okriljem EU-ja in na afriški celini, sta izpostavila v skupni izjavi.

Brigada bo del evropske misije, v okviru katere bo potekalo urjenje malijskih vojakov. Koliko nemških in francoskih vojakov bo sodelovalo, sicer nista pojasnila. Francosko-nemška brigada je bila vzpostavljena leta 1989 z namenom okrepiti vojaško sodelovanje med državama. Sestavlja jo približno 4.800 vojakov.

Francija je v Maliju vojaško posredovala leta 2013, pozneje pa so se francoskim in malijskim silam pridružile še afriške. Evropska misija v Maliju je zaživela lani. Mali se je v kaotičnem stanju znašel leta 2012, ko so tuareški separatistični uporniki na severu države po državnem udaru sprožili ofenzivo in skupaj z islamisti zavzeli dele ozemlja.

Merklova in Hollande za evropski davek na finančne transakcije
Merklova in Hollande sta se zavzela tudi za dogovor o uvedbi evropskega davka na finančne transakcije še pred evropskimi volitvami. Po mnenju Merklove bi bil vsaj prvi korak v tej smeri pred volitvami konec maja "pomemben signal" državljanom. S tem bi namreč ljudem sporočili, da tudi finančni akterji nosijo odgovornost v modelu socialnega tržnega gospodarstva.

Francoska vlada se sicer nagiba k temu, da davek ne bi veljal za izvedene finančne instrumente, s čimer naj bi šla na roko predvsem največji francoski banki BNP Paribas. Nemška vladajoča koalicija pa po drugi strani zagovarja pristop, po katerem bi ta davek zajel čim več finančnih instrumentov, tudi izvedene.