Merklova v Pekingu kot predstavnica najmočnejše članice Evropske unije Kitajce prepričuje predvsem o trdnosti EU-ja in evra. Foto: EPA
Merklova v Pekingu kot predstavnica najmočnejše članice Evropske unije Kitajce prepričuje predvsem o trdnosti EU-ja in evra. Foto: EPA
Angela Merkel in Ven Džjabao
Kitajska si prizadeva za okrepitev nemških naložb, predvsem pri visokih in zahtevnih tehnoloških projektih. Foto: Reuters
Angela Merkel
V petek se bo Merklova srečala s kitajskim predsednikom Hu Džintaom. Foto: EPA

Angela Merkel je med obiskom v Pekingu pozvala Kitajsko, naj kot gospodarska sila prevzame več mednarodne odgovornosti, uporabi svoj vpliv in prepriča Iran, da se odpove jedrskemu programu.
Nemška kanclerka med tridnevnim obiskom na Kitajskem gostitelje nagovarja, da uporabijo svoj vpliv na oblasti v Teheranu in ga skušajo prepričati, da se odpove spornemu jedrskemu programu.

"Vprašanje je, kako lahko Kitajska bolj uporabi svoj vpliv, da Iran prepriča, da svet ne potrebuje nove jedrske sile," je Merklova dejala zbranim na Akademiji za družbene vede v Pekingu, vodilnega kitajskega vladnega think-tanka. "Teheran mora biti bolj odprt in transparenten pri svojem jedrskem programu," je stališče Evropske unije povzela visoka gostja iz Nemčije.

Kitajska je največji kupec iranske nafte, ki zavzema več kot deset odstotkov celotnega kitajskega uvoza nafte. Nemčija sicer upa, da Kitajska ob embargu Evropske unije na uvoz iranske nafte uvoza nafte ne bo še povečala.

Sicer pa je nemška kanclerka spregovorila tudi o krizi v evrskem območju. "Evro kot skupna valuta je Evropo naredil močnejšo," je dejala. EU in še zlasti države, ki so uvedle evro, so po njenih besedah v zadnjih dveh letih znatno napredovali. Merklova je vseeno priznala, da se je mednarodna konkurenca v zadnjih letih zaostrila in da se mora Evropa prilagoditi, vendar pa je prepričana, da je Evropa s sprejetimi reformami na dobri poti.

Kitajski proti jedrskemu orožju na Bližnjem vzhodu
O trdnosti EU-ja in evra ter o upravičenosti mednarodnega pritiska na Iran je Merklova skušala prepričati tudi kitajskega premierja Ven Džjabaa, s katerim se je srečala prvi dan obiska.

Glede Irana je po pričakovanjih naletela na odklonilen odnos do sankcij, ki jim Kitajska še vedno nasprotuje. "Sankcije ne rešujejo težav," je po srečanju dejal Ven, ki meni, da je nujno treba nadaljevati dialog, pri čemer si Peking prizadeva za obnovitev mednarodnih pogajanj z Iranom.

Ven je ob tem poudaril, da Kitajska nasprotuje temu, da bi katera koli država na Bližnjem vzhodu razvijala jedrsko orožje.

Trenutno ima na Bližnjem vzhodu edino Izrael jedrsko orožje, a tega do zdaj ni javno ne zanikal ne potrdil.

Krizo v Evropi je treba rešiti
Kitajska je izrazila zaupanje v skupno evropsko valuto in ob tem Evropo pozvala k večjim naporom za rešitev dolžniške krize. "Lastna prizadevanja so odločilna pri tem," je dejal Ven.

Peking vidi rešitev za evropsko dolžniško krizo najprej v oživitvi gospodarske rasti v območju evra. Ven je opozoril, da so ob zdajšnjih ukrepih pomoči potrebne tudi strukturne in institucionalne reforme evropske proračunske in finančne politike.

"Nujno in zelo pomembno je rešiti dolžniško krizo v Evropi," je dejal Wen in dodal, da Kitajska razmišlja o načinih, denimo skozi Mednarodni denarni sklad, da bi okrepila sodelovanje pri reševanju dolžniške krize skozi začasni (EFSF) in stalni sklad za rešitev evra (ESM). Kitajski premier pri tem ni dal zagotovil, da bo Kitajska prispevala sredstva v omenjena sklada.

Stabilnost finančnega sistema in gospodarske rasti po besedah Wena ni samo stvar Evrope, ampak se tiče tudi Kitajske. "Kitajska podpira Evropo pri varovanju stabilnosti evra," je dejal.

Merklovo na obisku spremlja močna gospodarska delegacija, v kateri so nekatera ugledna imena nemškega gospodarstva. Po napovedih bo kanclerka kitajske sogovornike skušala prepričati, naj se odločijo za naložbe v Nemčiji. Kitajska je sicer drugi najpomembnejši trgovinski partner Nemčije.