Merklova je bila jasna: 'Ne bo dovolila nobenih vnaprejšnjih obsojanj.' Foto: EPA
Merklova je bila jasna: 'Ne bo dovolila nobenih vnaprejšnjih obsojanj.' Foto: EPA
Merklova o Afganistanu

"Vsaka nedolžna žrtev v Afganistanu je žrtev preveč," je dejala v nemškem parlamentu. "Vsakega nedolžnega ubitega ali ranjenega, vključno med nemškimi akcijami, globoko obžalujem. Zame kot nemško kanclerko je pomembno, da izrazim to danes, tudi afganistanskemu ljudstvi, in mislim, da govorim v imenu nas vseh."

Kot je znano, je petkovo akcijo, v kateri so ameriška letala bombardirala cisterni z gorivom, ki so ju zajeli talibani, ukazal nemški poveljnik. V napadu je umrlo 54 ljudi, med njimi naj bi bila velika večina talibanskih borcev, po zadnjih informacijah pa so bili med žrtvami tudi nedolžni civilisti.

Nato je sicer danes prvič priznal, da so v petkovem napadu umrli tudi civilisti, ni pa navedel, koliko jih je umrlo. Poveljstvo Isafa v Kabulu je v sporočilu za javnost zapisalo, da prvi izsledki preiskave kažejo, da so bili med žrtvami napada tudi civilisti. Napovedali so poglobljeno preiskavo, ki naj bi pokazala, koliko civilistov je umrlo. Sporočili so še, da je napad zahteval nemški častnik, ki je bil "prepričan, da na območju ni nobenega civilista".

Zaradi zadnjih informacij je Merklova napovedala temeljito preiskavo in zagotovila, "da nobena zadeva ne bo ostala prezrta in da nobene stvari ne bodo olepševali". A je hkrati tudi poudarila, da ne bo dopuščala nobenih vnaprejšnjih obsojanj. "Tega ne bom trpela ne doma ne v tujini."

Merklovi zadnji dogodki v Afganistanu nikakor niso v prid, sploh glede na bližnje volitve. 27. septembra bodo namreč potekale parlamentarne volitve in glede na nedavni poraz konservativnih krščanskih demokratov na deželnih volitvah bi se lahko zamajal tudi njen kanclerki stolček. Nemčija ima v Afganistanu okoli 4.200 vojakov, nemška javnost pa zelo negativno gleda tako na morebitno zvišanje števila vojakov kot tudi na samo vojno.

Merklova o Afganistanu