Slovenija in Hrvaška še iščeta rešitev spora o meji. Foto: EPA
Slovenija in Hrvaška še iščeta rešitev spora o meji. Foto: EPA

Mesić je pojasnil, da ima v mislih predvsem pravico do prostega prehoda do odprtega morja skozi hrvaške vode, kar pa Sloveniji v skladu z mednarodnim pravom že pripada. Slovenija je že večkrat poudarila, da vztraja pri neposrednem dostopu do odprtega morja.

V pogovoru za avstrijski radio Ö1 je hrvaški predsednik ponovil stališče Zagreba, da se vprašanje mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško reši po pravni poti, pri čemer je zavrnil oblikovanje skupine za posredovanje v sporu, kar je predlagal evropski komisar za širitev Olli Rehn.

Pod vprašajem je "podvig tisočletja"
"Gre za spor o dejstvih in ta lahko potrdi samo sodišče," je prepričan Mesić, ki je poudaril, da politiki ne morejo risati meja. Po njegovih besedah to ni uspelo politikom obeh držav, podobno pa bi bilo tudi s tujimi državniki.

"EU ne bi smel priti naproti članici, če ta očitno nima prav," je dejal Mesić, ki je Sloveniji očital, da z blokado hrvaških pristopnih pogajanj zadržuje "podvig tisočletja", kar je po njegovem mnenju širitev Evropske unije. S tem Slovenija ne blokira le Hrvaške, ampak vso jugovzhodno Evropo, s tem pa dela uslugo državam, ki so že tako ali tako nenaklonjene širitvi.

G. V.