Mesić je prepričan, da se z njim strinja velik del prebivalstva, saj ga drugače ne bi davkrat izvolili za predsednika. Žal mu je le, da mu pri tem manjka podpora države v najširšem smislu. Foto: EPA
Mesić je prepričan, da se z njim strinja velik del prebivalstva, saj ga drugače ne bi davkrat izvolili za predsednika. Žal mu je le, da mu pri tem manjka podpora države v najširšem smislu. Foto: EPA

V govoru ob dnevu spomina na protifašistični boj je Stipe Mesić kot glavni govornik dejal, da voditelji Francije, Nemčije in Velike Britanije niso osamljeni pri obrambi vrednot protifašističnega boja. Pri njih po njegovih besedah ta boj vodi država na vseh področjih, medtem ko se na Hrvaškem pri tem vprašanju včasih počuti osamljenega, poroča hrvaški Jutarnji list.

Mesić nemškemu predsedniku zavida, da ni nikoli v položaju, da bi moral povzdigniti glas proti poveličevanju nacizma in branjenju odgovornih za holokavst. Niti mu ni potrebno braniti tistih, ki so sodili zločincem in jih včasih obsodili tudi brez sodišč.

Britanskemu premierju se po Mesićevem mnenju ni treba spopadati z obtožbami, da je medvojni premier Winston Churchill vojni zločinec zaradi vojne proti nacistični Nemčiji in groženj Hitlerju.

"Zavidam tudi francoskemu predsedniku, ki ne bo nikoli soočen s potrebo, da legendarnega vodjo odpora in kasnejšega predsednika države Charlesa de Gaulla brani pred obtožbami, da je največji krvnik francoskega naroda, čeprav so po koncu vojne odporniški borci v svojem maščevalnem pohodu po kratkih postopkih likvidirali na tisoče sodelavcev okupatorja," je dejal hrvaški predsednik.

"NDH ni težnja hrvaškega naroda"
Mesić je prepričan, da mora vse pogosteje in vse bolj zavzeto braniti protifašistični boj in tiste, ki so ga vodili, vključno z Josipom Brozom Titom, po rodu Hrvatom, ki je še danes cenjen po vsem svetu. "Pri nas se skuša Tita oblatiti, in če že to ne uspe, se ga poskuša označiti kot zločinca, zatreti vsak spomin nanj in s tem na celoten protifašistične boj," je dejal.

Mesić je dal jasno vedeti, da Hrvaška nima nobene veze s tvorbo med drugo svetovno vojno, ki je oblatila ime Hrvaške in je bila odgovorna za nepredstavljive zločine proti Srbom, Romom, Judom in Hrvatom. "Neodvisna država Hrvaška (NDH) ni nikakakor odraz zgodovinskih teženj hrvaškega naroda, kot tudi ni današnja na noben način njeno nadaljevanje" je dejal Mesić in dodal, da je to potrebno nenehno ponavljati.