Kiska bo junija na predsedniškem položaju nasledil Ivana Gašparoviča. Foto: Reuters
Kiska bo junija na predsedniškem položaju nasledil Ivana Gašparoviča. Foto: Reuters
Robert Fico
Fico je doživel boleč poraz, potem ko je veljal za favorita. Foto: Reuters

Za nestrankarskega Kisko je glasovalo skoraj 60 odstotkov volivcev, medtem ko je Fico osvojil dobrih 40 odstotkov glasov. Premier je že priznal poraz in čestital nasprotniku.

Fico velja za najbolj priljubljenega slovaškega politika in je bil pred prvim krogom nesporen favorit za zmago, zaradi česar številni njegovi privrženci niso odšli na volišča v prepričanju, da ima zagotovljeno zadostno podporo.

Sledil je drugi krog volitev, pred katerim so Kisko podprli kandidati, ki so v prvem krogu skupaj zbrali 34 odstotkov glasov. Volilna udeležba je bila večja kot v prvem krogu in je znašala 50,5 odstotka volivcev.

Očitki o zasluženih milijonih
51-letni Kiska je obogatel z ustanavljanjem družb za potrošniška posojila, ki jih je pred desetletjem prodal in nato pomagal ustanoviti dobrodelno organizacijo Dobri angel za pomoč družinam z bolnimi otroki.

Na svojo stran mu je uspelo pridobiti s socialdemokratskim premierjem nezadovoljne desnousmerjene volivce in tiste, ki imajo dovolj uveljavljenih političnih strank, prežetih s korupcijskimi škandali.

Fico in drugi kritiki mu očitajo politično neizkušenost in nejasna politična stališča. Sporni zasluženi naj bi bili tudi njegovi milijoni, do katerih se je po mnenju nasprotnikov dokopal z neupravičeno visokimi obrestmi. Kiska zanika obtožbe kot tudi očitke, da je povezan s pripadniki scientološke cerkve.

A poznavalci menijo, da volitve niso bile toliko znak navdušenja nad novim obrazom v slovaški politiki, ampak je prevladal strah, da bi si Fico in njegova vladajoča stranka Smer nakopičili preveč politične moči v svojih rokah.

Fico še naprej ostaja na premierskem položaju, ki je vplivnejši od predsedniškega stolčka.