Za ugrabitve nigerijski uporniki uporabljajo hitre čolne, ki jih krmarijo po številnih kanalih Nigrove delte. Foto: EPA
Za ugrabitve nigerijski uporniki uporabljajo hitre čolne, ki jih krmarijo po številnih kanalih Nigrove delte. Foto: EPA

Trojico delavcev so v nedeljo zvečer ugrabili v Port Harcourtu na jugu Nigerije, v baru nedaleč od varovanega sedeža svojega podjetja HydroDive. Omenjeno podjetje, ki je eden največjih ponudnikov storitev naftnim podjetjem v zahodni Afriki, je sporočilo, da za osvoboditev talcev sodeluje z nigerijskimi oblastmi. Nihče izmed treh talcev ni poškodovan, so sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva.

V Nigeriji dela nekaj tisoč hrvaških delavcev, ki lahko na mesec zaslužijo po več tisoč dolarjev. Ugrabitve tujih delavcev v južni, z nafto bogati Nigrovi delti so pogoste in se navadno končajo s plačilom odkupnine. Trenutno je v ujetništvu še najmanj osem tujcev.

Domačini nimajo nič od nafte
Analitiki menijo, da skušajo uporniki z ugrabitvami vnesti napetosti pred aprilskimi predsedniškimi volitvami, še verjetneje pa je, da tamkajšnje revno prebivalstvo s tem izraža svojo jezo, saj že leta in leta opozarjajo, da od nafte, ki je na njihovem območju, nimajo ničesar. Dobički gredo večinoma v roke podkupljivih politikov, domačinom pa ostaja le onesnaženo okolje, saj tuja naftna podjetja tudi zelo nerada plačujejo odškodnino za onesnaževanje.

G. V.