V Acehu bi po 30 letih končno lahko zavladal mir. Foto: EPA
V Acehu bi po 30 letih končno lahko zavladal mir. Foto: EPA
Indonezijski pravosodni minister Hamid Avaludin (levo), predsednik Gama Malik Mahmud (desno) in nekdanji finski predsednik Martti Ahtisaari (sredina).
Sporazum so podpisali v finski prestolnici. Foto: Reuters

Z njim naj bi se končalo 30 let trajajoče nasilje, ki je zahtevalo najmanj 15.000 življenj. Uporniki se bodo v skladu s sporazumom razorožili in preoblikovali v politično stranko, indonezijska vlada pa bo umaknila dodatne vojake.

Cunamiji pospešili pogajanja
Aceh je konec lanskega leta prizadel uničujoč potres s cunamiji in zahteval 130.000 življenj. Katastrofa je pospešila mirovna pogajanja med vlado in vodstvom skrajnega Gibanja za dvobodni Aceh (Gam) v izgnanstvu na Finskem. Svoj delež k miru je prispevala tudi obljubljena mednarodna pomoč prizadetim območjem.

Prizadevanja za neodvisnost
Odnosi med Acehom in državo so bili napeti od leta 1950, ko je pokrajina razglasila neodvisnost. Upor za neodvisnost je bil sicer zatrt, vendar je želja po njej ostala. Do novega izbruha nasilja je prišlo leta 1976, ko je Hasan di Tiro ustanovil obooženo separatistično skupino Gam.

Sprti strani sta prvič podpisali premierj leta 2000, drugiča pa dve leti kasneje, vendar sta se oba poskusa končala klavrno, saj sta obestrani kršili premirje. Maja 2003 so bile v pokrajini razglašene izredne razmere, vojska pa je v njej začela izvajati obsežne operacije proti upornikom.