Foto:
Foto:
Ameriški vojaki bodo v Iraku ostali še nekaj časa.
Joschka Fischer si želi vedeti ali so ZDA znotraj sistema ZN-a ali zunaj njega.
Mednarodne varnostne konference se udeležujejo različni strokovnjaki in svetovni politiki.
Svetovni voditelji so izrekli priznanje Kofiju Annanu.

Na 41. mednarodni varnostni konferenci, ki poteka v Münchnu, je Annan napotitev enot ZN-a v Irak označil za resen problem, saj ni jasno, kdo bi sestavljal te enote in kakšno nalogo bi lahko opravljale.

Opozorilo pred jedrskim orožjem
Annan je svet opozoril, da bi lahko v prihodnosti vse več držav razvilo svoje jedrsko orožje, če mednarodna skupnost ne bo sprejela strogih ukrepov za povečan nadzor. Edina možnost, da se izognemo grožnji, je skupno delovanje, je še dejal generalni sekretar ZN-a.

Fischer za reformo ZN-a
Nemški zunanji minister Joschka Fischer je pozval ZDA, naj prevzamejo vodilno vlogo pri reformi Združenih narodov. Dodal je, da naj ZDA tudi v prihodnje izvajajo svoje mednarodne dejavnosti v okviru Svetovne organizacije.

Ameriška senatorka Hillary Clinton je dejala, da bi moral Nato kot najboljše mirovniško vojaško zavezništvo prevzeti mirovne operacije ZN-a, saj je po njenem dosedanji način za zbiranje ZN-ovih mirovnih sil neučinkovit. Francija je sporočila, da ne namerava sodelovati v sudanski pokrajini Darfur.

Rusija ne mara lekcij
Rusija je naveličana, da jo zahodne države poučujejo o demokraciji, je dejal ruski obrambni minister Sergej Ivanov. Kljub temu je Moskva pripravljena na iskren pogovor o tem na vrhu z ZDA, ki bo potekal ta mesec, je v Münchnu zatrdil Ivanov.

Demokracija ni kot krompir, ki ga lahko presadiš z enega vrta na drugega, je še dejal ruski obrambni minister in dodal, da se po njegovem mnenju demokracija v Rusiji v zadnjih letih razvija povsem normalno.

Pred tednom dni je ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pozvala Moskvo, naj pokaže svojo zavezanost k temeljem demokracije.

Medalja za mir Annanu
Annanu so na konferenci v soboto podelili medaljo za mir. Podelitev medalje za mir so uvedli pred kratkim, Annan pa si jo je zaslužil s svojim prizadevanjem za reševanje sporov po svetu. Ob prejetju medalje je Annan dejal, da si je vedno prizadeval graditi mostove med nasprotnimi bregovi.

Prisotna tudi Slovenija
Na konferenci sta bila tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel in obrambni minister Karl Erjavec. Slednji je dejal, da je svetovna varnost plod uspešnega sodelovanja mednarodnih organizacij, in dodal, da ima pri tem zasluge tudi naša država.

Ob konferenci tudi protesti
Ob konferenci so se zbrali tudi njeni nasprotniki, ki so se celo spopadli s policisti. Pri tem je bilo ranjenih 18 ljudi, med njimi dva policista, vendar naj bi bile poškodbe le lažje .