V nakupovalno središče so takoj po pokolu prihiteli policisti in reševalci. Foto: EPA
V nakupovalno središče so takoj po pokolu prihiteli policisti in reševalci. Foto: EPA
Maruca Kovac
Šokirana Maruca Kovac, pri kateri je zadnje leto živel Hawkins. Foto: Reuters
Streljanje v ZDA

Na morilskem pohodu 19-letnega Roberta Hawkinsa, ki je vdrl v polno nakupovalno središče v mestu Omaha in začel streljati, je bilo ranjenih še pet ljudi, dva med njimi sta v kritičnem stanju. Po poboju je policija našla samomorilsko pismo mladeniča, v katerem je zapisal: "Zdaj bom slaven!" Poleg pisma je priložil še svojo oporoko. Kaj natanko je zapisano v pismu, policija ni hotela razkriti.

Policijski načelnik v Omahi Thomas Warren je dejal, da je morilec svoje žrtve izbral naključno, več pa bo znano po preiskavi. Med žrtvami je pet žensk in trije moški. Pretreseni očividci so povedali, da je po začetku streljanja ljudi zajela prava panika. Za zdaj ni znano, ali je Hawkins pred streljanjem kaj rekel ali je zgolj pritisnil na sprožilec. Nakupovalni center, z več kot 135 trgovinami in restavracijami največji v Nebraski, bo zaprt najmanj še danes.

Vabimo vas, da izrazite svoje mnenje o nošenju orožja v ZDA na blogu ali forumu.
"Slišali smo približno 35, 40 strelov, in ko smo tekli ven, smo videli nekoga, kako krvavi pri stopnicah," je dejala ena izmed prič Jennifer Cramer.

Zaporedje slabih novic
Hawkins je zadnje leto živel pri Debori Maruci Kovac, ki je našla njegovo poslovilno pismo in takoj poklicala njegovo mamo. V pismu se je Hawkins opravičil in napisal, da noče biti več v breme. Po Deborinih besedah se je pred kratkim razšel s svojim dekletom, ostal pa je tudi brez službe v McDonald'su. Po nekaterih podatkih naj bi bil že večkrat depresiven.

Bush Omaho zapustil le uro predtem
Ameriški predsednik George Bush, ki je bil ravno včeraj na obisku v Omahi, je v pismu izrazil žalost in razočaranje nad dogodkom. "Predsednik je globoko užaloščen zaradi streljanja v Nebraski. Ta večer so njegove misli in molitve z žrtvami in njihovimi družinami."

Tokratno streljanje ni prvo letos v ameriških nakupovalnih središčih: predtem so napadalci streljali še v Salt Lake Cityju, Kansasu in Douglasvillu.

Tovrstni pokoli so v ZDA zadnja leta čedalje pogostejši. Do orožja v ZDA je lahko priti, zaradi vse večjega nasilja, ki je posledica ravno lažje dostopnosti, pa so pozivi, da je treba spremeniti pravila glede posedovanja orožja, čedalje pogostejši.

Oktobra je v ameriškem mestu Crandon umrlo šest mladoletnikov, starih med 14 in 18 let, na katere je streljal 20-letni šerifov namestnik in honorarni policist Tyler Peterson. Okoli 3. ure zjutraj je vdrl v hišo, kjer so imeli zabavo, in začel streljati. Med žrtvami je bilo tudi njegovo nekdanje dekle. Policija ga je po nekaj urah izsledila in ga po vnovičnem streljanju pokončala.

A niso le ZDA tiste, kjer prihaja do pokolov. Pred nekaj tedni je 18-letni učenec srednje šole Jokela v finski Tuusuli, ki leži okoli 60 kilometrov severno od Helsinkov, na svoji šoli ubil osem ljudi, svoj pokol pa je napovedal kar na YouTubu. Le nekaj dni zatem so iz Nemčije poročali, da so sošolci opozorili na nenavadno obnašanje nekega mladeniča, ki je tudi načrtoval morilski pohod.

K. T.

Streljanje v ZDA