Mladić se je v petek prvič pojavil pred sodniki haaškega sodišča. Foto: Reuters
Mladić se je v petek prvič pojavil pred sodniki haaškega sodišča. Foto: Reuters

Odvetnik Miloš Šaljić je še povedal, da bo Mladiča njegova družina obiskala prihodnji konec tedna, ni pa želel govoriti o imenih odvetnikov, ki naj bi sestavljali obrambno ekipo nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, ki ga obtožnica Meddržavnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije med drugim bremeni genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Sestavljanje odvetniške ekipe ne gre povsem gladko
Srbski časnik Blic poroča, da sestavljanje ekipe odvetnikov za obrambo Mladića ne poteka povsem gladko. "Vprašanje odvetnika je sporno, saj potrebujemo prvega branilca v Haagu, ki bo stalno ob Ratku Mladiću. Nismo se še odločili, ali bosta to en ali dva človeka," je dejal Šaljić za Blic. Haaško sodišče je Mladiću za odvetnika po službeni dolžnosti določilo Aleksandra Aleksića.

Nabralo se je več kot 60 pokojnin
Šaljić je potrdil, da je Srbija družini Mladića na račun nakazala okoli pet milijonov dinarjev (50.000 evrov) doslej neizplačanih pokojnin haaškemu obtožencu. Od leta 2005, ko so Mladiću zamrznili izplačila, se je nabralo več kot 60 pokojnin, poroča srbski časnik Novosti.

Odslej naj bi Mladićeva družina tudi normalno prejemala vse tekoče pokojnine - zanje je pooblastilo Mladić dal svojemu sinu Darku. Prva prosto izplačana pokojnina naj bi bila junijska, znašala pa naj bi okoli 80.000 dinarjev (dobrih 800 evrov).

Družina zahteva zaplenjen denar
Mladić se je upokojil leta 2002, ko mu je potekla aktivna vojaška služba. Pravico do pokojnine je začel koristiti marca istega leta, leta 2005 pa so njegov račun, kamor so se stekale pokojnine, zamrznili, ker je bil na begu pred roko pravice.

Mladićeva družina pričakuje tudi povrnitev 14.000 evrov, kolikor so oblasti zaplenile v eni izmed štirih preiskav družinske hiše.