Nezakoniti priseljenci se v Evropo odpravijo v iskanju boljšega življenja. Veliko jih umre na poti ali pa konča v centrih za nezakonite priseljence. Foto: EPA
Nezakoniti priseljenci se v Evropo odpravijo v iskanju boljšega življenja. Veliko jih umre na poti ali pa konča v centrih za nezakonite priseljence. Foto: EPA
Upor na Lampedusi

Ob vzklikanju "Svoboda, pomagajte nam!" so se podali proti mestni hiši, potem ko so na silo odprli vrata centra. Nezakoniti priseljenci, ki po številu presegajo policiste na otoku, protestirajo proti centru, ki omogoča hitrejše vračanje priseljencev v tujino. Pridružilo se jim je nekaj sto domačinov, ki prav tako želijo, da priseljence pemestijo v večje kampe drugje v Italiji.

Župan Bernardino De Rubeis, ki vodi nasprotnike novega centra, je protestnike pozval, naj se vrnejo v center, in jim obljubil, da bo posredoval pri premierju Silviu Berlusconiju, da bi jim ta zagotovil bolj primerne nastavitvene prostore drugje v Italiji.

Otok ohromljen zaradi priseljencev
Gradnja centra, ki je bil odprt v petek in naj bi razbremenil sprejemni dom, v katerem je trenutno 1.800 oseb, čeprav je zgrajen za 800 oseb, je bila med domačini deležna neodobravanja. "Otok je popolnoma ohromljen," je na shodu, ki ga je v petek organiziral občinski svet, dejal nekdanji župan Lampeduse Toto Martello. Vloga doma se je letos, ko so začela veljati nova pravila glede imigracije, spremenila; vsi, ki jih odkrijejo na poti iz Severne Afrike prek Sredozemskega morja, morajo počakati v domu, doker ne dobijo azila ali pa jih izženejo.

Zaradi prenatrpanosti doma je na stotine nezakonitih priseljencev prisiljenih spati zunaj pod plastičnimi rjuhami. Zaskrbljenost nad razmerami v domu je izrazil tudi Visoki komisariat ZN-a za begunce (UNHCR).

T. V.

Upor na Lampedusi