Demonstracije so trajale od 10.30 do 13.00. Vzporedno pa so protestirali tudi skrajni desničarji (na fotografiji). Foto: EPA
Demonstracije so trajale od 10.30 do 13.00. Vzporedno pa so protestirali tudi skrajni desničarji (na fotografiji). Foto: EPA

Policija sicer ocenjuje, da se je zbralo precej manj ljudi, okoli 30.000. Protest je organizirala skupina Mi smo Katalonija, mi smo Španija. Gre sicer za odgovor na septembrsko akcijo, v kateri je 400.000 ljudi s 400 kilometrov dolgo človeško verigo zahtevalo izvedbo referenduma o odcepitvi Katalonije od Španije.

Organizatorji so v preteklih dneh večkrat ponovili, da mora biti dogodek miren, demokratičen in vesel in da skrajneži niso dobrodošli. Kot poroča španski dnevnik El País, pa so se kljub tem pozivom na trgu Catalunya zbrali tudi skrajni desničarji, ki prav tako nasprotujejo odcepitvi Katalonije. Vpili so slogan "Naj nas ne prevarajo, Katalonija je Španija".

Vojaška parada brez kralja
K celovitosti Španije je na današnji državni praznik v Madridu pozval tudi prestolonaslednik princ Felipe. Ob prazniku so v Madridu pripravili tudi vojaško parado, na kateri prvič ni bilo španskega kralja Juana Carlosa, ki okreva po operaciji kolkov.

To je že njegova peta operacija v zadnjih dveh letih, zaradi česar so se že pojavile govorice, da bi lahko kmalu odstopil v korist svojega sina.

Letošnja vojaška parada je bila sicer v znamenju gospodarske krize. V primerjavi z lanskim letom so izdatke za parado zmanjšali za 16 odstotkov, in sicer na 823.000 evrov. Pred desetimi leti so za parado porabili kar za 50 odstotkov več sredstev.