Indija ni obsodila ruske vojne v Ukrajini in je izkoristila zahodne sankcije za nakup rekordnih količin ruske nafte. Foto: Reuters
Indija ni obsodila ruske vojne v Ukrajini in je izkoristila zahodne sankcije za nakup rekordnih količin ruske nafte. Foto: Reuters

Modi je obisk v Rusiji začel v ponedeljek, le nekaj ur po tem, ko je bilo v ruskih napadih na Ukrajino ubitih 41 ljudi, med njimi tudi otroci, ko je raketa zadela otroško bolnišnico v Kijevu.

"Kot prijatelj sem mu rekel, da je za svetlejšo prihodnost naših prihodnjih generacij mir izrednega pomena," je dejal Modi v navzočnosti Putina. "Rešitve niso mogoče na bojišču. Med orožjem, naboji in bombami mirovni pogovori ne morejo biti uspešni. Pot do miru moramo najti samo z dialogom," je dejal.

"Ne glede na to, ali gre za vojno, konflikt ali teroristični napad, vsako osebo, ki verjame v človečnost, boli izguba življenj," je še opozoril Modi. "Ko so ubiti nedolžni otroci, srce okrvavi in ​​ta bolečina je zelo grozljiva," je nadaljeval.

Potem ko je Modi ob začetku obiska v ponedeljek na omrežju X delil fotografijo, na kateri objema Putina, pa je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na družbenem omrežju zapisal, da je "veliko razočaranje in uničujoč udarec za prizadevanja za mir v Ukrajini, da je voditelj največje demokracije na svetu na tak dan v Moskvi objel najbolj krvavega zločinca na svetu".

Ameriško zunanje ministrstvo pa je v ponedeljek sporočilo, da so Indiji izrazili zaskrbljenost zaradi njenih odnosov z Rusijo.

Indija je vse pomembnejša partnerica za Rusijo tako na gospodarskem kot na diplomatskem področju. Putin je v govoru pred Modijem poudaril, da imata državi "posebno privilegirano strateško partnerstvo", indijskemu premierju pa se je zahvalil za prizadevanja za mirno rešitev vojne v Ukrajini.

"Zahvaljujem se vam za pozornost, ki jo namenjate najbolj perečim težavam, vključno s prizadevanji za rešitev ukrajinske krize, seveda predvsem po mirni poti," je dejal.

To sicer ni bilo prvič, da je Modi kritiziral Rusijo zaradi njenih dejanj v Ukrajini, saj je že septembra leta 2022 dejal Putinu, da "današnje obdobje ni obdobje vojne", Putin pa je takrat dejal, da razume Modijeve skrbi.

Putin je indijskega premierja odlikoval z redom svetega Andreja, ki je najvišje rusko priznanje. Foto: Reuters
Putin je indijskega premierja odlikoval z redom svetega Andreja, ki je najvišje rusko priznanje. Foto: Reuters

Rusija bo gradila jedrske elektrarne v Indiji

Med obiskom Modija v Moskvi sta se Indija in Rusija dogovorili o krepitvi sodelovanja na številnih področjih, med drugim tudi pri izkoriščanju jedrske energije, ob čemer je ruska državna jedrska družba Rostatom napovedala gradnjo šestih jedrskih elektrarn v Indiji.

Ruski in indijski partnerji so se pogovarjali tudi o razvijanju potenciala severne morske poti, ki poteka od Norveške na zahodu do Beringovega zaliva pri Aljaski na vzhodu, zlasti glede dobav ruske nafte, premoga in utekočinjenega zemeljskega plina.

Ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF) in indijska skupina Enso sta se dogovorila za skupne naložbe v razvoj infrastrukture za ladjedelništvo. Kot je povedal vodja RDIF-a Kiril Dmitriev, številna ruska podjetja vidijo v Indiji ogromen potencial.

Glavni kamen spotike pri trgovanju predstavljajo plačilni tokovi zaradi sankcij zahodnih držav proti vsem, ki sodelujejo z ruskimi družbami. Generalni direktor banke VTB Andrej Kostin je dejal, da je o tem vprašanju potekal konstruktiven dialog, vendar je priznal dolgotrajne težave.

"Seveda obstajajo težave, povezane s sankcijami, obstajajo težave, povezane z nepopolno konvertibilnostjo rupije, obstajajo težave, povezane s široko paleto trgovinskih in gospodarskih odnosov, obstaja neuravnotežena trgovina," je novinarjem dejal Kostin.

Modi na obisku pri Putinu v Moskvi