Izpustitev novinark so zahtevali tudi Južni Korejci na množičnih protestih v Seulu. Foto: Reuters
Izpustitev novinark so zahtevali tudi Južni Korejci na množičnih protestih v Seulu. Foto: Reuters

Euno Lee in Lauro Ling so severnokorejske oblasti prijele 17. marca na meji s Kitajsko, kjer sta pripravljali reportažo o severnokorejskih prebežnikih za spletno televizijo Current TV, katere soustanovitelj je nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je izjavila, da Washington preučuje "vsak mogoč pristop", da bi novinarki osvobodil. Sporni primer se je pojavil ravno v času povečanja napetosti med Washingtonom in Pjongjangom zaradi severnokorejskega jedrskega programa, a Clintonova zagotavlja, da sta ti dve temi "popolnoma ločeni".

"Vlado Severne Koreje prosimo, da pokaže sočutje in milost ter jima dovoli, da se vrneta domov k svojima družinama. Upamo, da bosta vladi ZDA in Severne Koreje uspeli doseči sporazum, po katerem bosta dekleti izpuščeni," sta zapisali v skupni izjavi za javnost družini Leejeve in Lingove.

"Prevzgoja skozi delo"
Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je včeraj objavila, da sta ženski zagrešili "resen zločin" in sta obsojeni na 12 let "prevzgoje skozi delo".

Še vedno pa ni znano, ali sta novinarki zašli in prečkali mejo ali so ju severnokorejski vojaki ugrabili ob prečkanju meje s Kitajsko. Analitiki menijo, da bo Pjongjang v položaju, ko Varnostni svet ZN-a razmišlja o zaostritvi sankcij, ZDA pa o ponovni uvrstitvi Severne Koreje na seznam držav, ki podpirajo terorizem, gotovo izkoristil novinarki kot adut v pogajanjih okoli jedrskega programa.

K. S.