Pjongjang znova pozroča sive lase Američanom. Foto: MMC RTV SLO
Pjongjang znova pozroča sive lase Američanom. Foto: MMC RTV SLO
Roxana Saberi
Saberijevo so ujeli na delu brez veljavne novinarske izkaznice. Foto: EPA

Euno Lee, korejsko Američanko, in Lauro Ling, kitajsko Američanko, novinarki postaje Current TV-ja, so severnokorejske oblasti prijele 17. marca, za zdaj pa natančna obtožnica še ni znana. Pjongjang je doslej sporočil le, da bodo po končani preiskavi njunih zločinov, - kakšnih, ni znano, razen da naj bi nezakonito prečkali mejo s Kitajsko, proti njima vložili obtožnico.

Severnokorejska državna tiskovna agencija je v začetku meseca sicer poročala, da bosta novinarki obtoženi sovražnih dejanj in nezakonitega vstopa v državo, zadnja poročila pa so pokazala, da naj bi preiskava potrdila omenjene sume, a točna obtožnica še ni znana. Po poročanju AP-ja novinarkama grozi pet let zapora.

Novinarki so prijeli na meji s Kitajsko, kjer sta se ukvarjali z zgodbo o severnokorejskih beguncih, ki skušajo uiti trdi komunistični roki. Ameriške oblasti so bile najprej iz poročanja medijev obveščene, da naj bi novinarki sumili vohunjenja, pozneje pa nezakonitega vstopa v Severno Korejo.

Američanom pomagajo Švedi
ZDA nimajo diplomatskega predstavništva v Koreji, zato se je Bela hiša po pomoč obrnila na švedske diplomate. Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Robert Wood je pred kratkim dejal, da je Pjongjang zagotovil, da bodo s pripornicama dobro ravnali, pozneje pa se je izogibal izjavam, saj je dejal, da so njihova prizadevanja usmerjena v diplomatska pogajanja za njun izpust.

Novinarke na zatožni klopi
To ni edini primer v zadnjem času, ko so se na sodišču znašli novinarji. V Iranu sodijo iransko-ameriški novinarki Roxani Saberi, ki jo iranske oblasti obtožujejo vohunjenja. Saberijeva je kot novinarka delala za različne tiskovne agencije, med njimi za BBC in Fox News, iranske oblasti pa so jo priprle januarja letos. Sprva so jo obtožili kupovanja alkohola in opravljanja novinarskega dela brez veljavne novinarske izkaznice, pozneje pa so obtožnico razširili z obtožbo vohunjenja za ZDA.

K. T.