Pardo je po pokolu slekel Božičkov kostum in ga pustil v najetem avotmobilu, sam pa si je vzel življenje. Foto: Reuters
Pardo je po pokolu slekel Božičkov kostum in ga pustil v najetem avotmobilu, sam pa si je vzel življenje. Foto: Reuters
Bruce Pardo
V Pardovem domu so našli še dve pištoli. Foto: EPA

Američane je tragedija močno pretresla, saj ne morejo razumeti dejanj Brucea Parda, 45-letnega brezposelnega letalskega inženirja, ki se je zvečer pojavil na božični zabavi staršev nekdanje žene in v Božičkovem kostumu začel streljati vsevprek. Po krvavem dejanju se je odpeljal okoli 40 kilometrov stran od Covine, ki leži severozahodno od središča Los Angelesa, kjer si je s strelom v glavo v bratovem stanovanju vzel življenje.

Po pokolu želel pobegniti v Kanado
Njegov načrt je bil, da po morilskem pohodu odleti v Kanado, saj so preiskovalci v njegovem žepu našli letalsko vozovnico za to državo, okoli noge in pasu pa je imel pritrjene vrečke, v katerih je bilo 17.000 dolarjev. A pobeg v sosednjo državo so mu preprečile hude opekline tretje stopnje, ki jih je dobil, ko je po streljanju zažgal hišo, v kateri je moril. Ogenj ga je močno opekel po obeh rokah, zato se je raje odločil za samomor.

V hiši bilo 25 ljudi
Pardo je krvavi pohod začel nekaj pred polnočjo, ko je potrkal na vrata hiše. Osemletno deklico, ki je vrata odprla, je ustrelil v glavo, nato pa nenadzorovano streljal na 25 ljudi, ki so bili na zabavi. Za zdaj je za seboj pustil devet žrtev, med katerimi so po neuradnih podatkih tudi njegova nekdanja žena in njeni starši.

Mirno predmestje Los Angelesa je šokirano, saj so Pardovi znanci in nekdanji sosedje dejali, da je bil "prijazen moški, ki se je vedno smehljal".

Nekaj dni pred tragedijo uradno ločen
Vzrok poboja se verjetno skriva v ločitvi. Le nekaj dni pred tragedijo je Pardo s sodišča prejel ločitvene papirje, ki so določali, da je dveletnega zakona s Sylvio Pardo konec, nekdanji ženi pa dodelili 10.000 dolarjev, psa in poročni prstan, Bruce pa je dobil hišo. Ker pa je julija izgubil službo, nekdanji ženi ni mogel plačati te vsote. Otrok nista imela.

A. P.