Kremelj je ostale članice EU-ja pozval, naj se ne združijo proti Moskvi. Foto: EPA
Kremelj je ostale članice EU-ja pozval, naj se ne združijo proti Moskvi. Foto: EPA
Andrej Lugovoj
Andrej Lugovoj je prepričan, da so obtožbe proti njemu popolnoma politično obarvane. Foto: EPA

Za dejanja britanske vlade sem zelo hvaležna in ponosna, da sem britanska državljanka.

Marina Litvinenko, vdova nekdanjega agenta
Spor med Londonom in Moskvo

Odgovor Rusije sledi odločitvi Velike Britanije, da bo izgnala štiri ruske diplomate, če ji Moskva ne bo izročila Andreja Lugovoja, ki ga je London obtožil umora nekdanjega ruskega agenta Andreja Litvinenka. Kdo so ti štirje diplomati, britansko ministrstvo ni izdalo, šlo pa naj bi za pripadnike obveščevalne službe.

Ostre besede iz Moskve
Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško je dejal, da bo odgovor Moskve prišel hitro, vendar pa bodo pri tem upoštevali interese navadnih ljudi, študentov in turistov, saj ne želijo, da bi trpeli zaradi političnih akcij Londona. "Skušajo nas kaznovati, ker spoštujemo našo ustavo," je še dejal Griško in dodal, da to vodi v neposredno konfrontacijo. Ruska ustava namreč prepoveduje izročanje državljanov.

Že prej je tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Mihail Kaminin je povedal, da je poteza Londona nemoralna in da imajo lahko taka izzivalna dejanja zelo resne posledice za rusko-britanske odnose. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dimitri Peskov, pa je dodal, da si ne želijo "pingponga", a da bo seveda ruska stran primerno odgovorila na izzivanja.

V britanskem zunanjem ministrstvu menijo, da maščevalni ukrepi Rusije nimajo opravičila.

Brown: Morali smo ukrepati
Britanski premier Gordon Brown je povedal, da se Velika Britanija ne bo opravičila za izgon štirih Rusov in da mora britanska vlada, ker ni bilo nobenega odgovora z ruske strani na zahtevo po izročitvi Lugovoja, ukrepati po svoje. Dodal je še, da si kljub vsemu želi dobrih odnosov in uspešnega sodelovanja med Moskvo in Londonom. Zunanji minister David Miliband je še napovedal, da bodo v naslednjih dneh preverili sodelovanje z Rusijo na več področjih.

Lugovoj ostaja v Rusiji in zavrača obtožbe
Aleksander Litvinenko je umrl 23. novembra lani zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210. Britanske oblasti so za umor obtožile Andreja Lugovoja in 28. maja letos od Moskve zahtevale, naj jim ga izročijo, kar pa Rusija ni storila. Po evropski konvenciji o izgonu iz leta 1957 ima Rusija namreč pravico, da zavrne izgon svojega državljana.

Andrej Lugovoj zavrača vse obtožbe in pravi, da je celotna preiskava precej spolitizirana. Za rusko televizijo je povedal, da je bil izid preiskave povsem pričakovan in pojasnil, da so "britanske oblasti še enkrat dokazale, da ima Litvinenkov primer dejansko politično ozadje". "V vseh osmih mesecih nisem niti enkrat prejel uradnega povabila britanskih oblasti in vse izjave, da je bila preiskava izvedena, so bile laž," je še dodal Lugovoj.

C. R.

Za dejanja britanske vlade sem zelo hvaležna in ponosna, da sem britanska državljanka.

Marina Litvinenko, vdova nekdanjega agenta
Spor med Londonom in Moskvo