Ženske in otroci iz porušenega barakarskega naselja v predmestju Harareja. Foto: EPA
Ženske in otroci iz porušenega barakarskega naselja v predmestju Harareja. Foto: EPA
Robert Mugabe
Mugabe vlada Zimbabveju s trdo roko že od leta 1980. Foto: EPA

V zadnjih tednih so v operaciji, ki se imenuje Vzpostavitev reda, porušili barakarska naselja v večjih mestih, pri tem pa sta umrla tudi dva otroka. Humanitarne organizacije menijo, da je brez doma ostalo okoli 300.000 ljudi, oblasti pa trdijo, da je takih 120.000.

Mugabe je v televizijskem govoru obljubil 1,2 milijona novih domov do leta 2008, ustvarili pa naj bi tudi ugodne pogoje za razvoj majhnih in srednjih podjetij. Naselja so rušili tudi zato, ker naj bi tam cvetel črni trg z različnimi dobrinami.

Svet obsoja rušenja
Številne zahodne države, med njimi ZDA in Velika Britanija ter Evropska unija, so že ostro obsodile politiko Mugabeja. Okoli 120 humanitarnih organizacij, med njimi tudi Amnesty International, so od Afriške unije (AU) zahtevali, da o razmerah v Zimbabveju razpravlja na rednem letnem srečanju, ki bo 4. in 5. julija v Libiji. AU pa je sporočil, da se ne želi vmešavati v notranje zadeve držav.

Poziv k aretaciji Mugabeja
Nadškof Pius Ncube iz drugega največjega zimbabvejskega mesta Bulavajo, ki je sicer dolgolteni kritik Mugabeja, je Združene narodne pozval k aretaciji Mugabeja in sodnemu procesu proti njemu. Ncube je Mugabeja primerjal z nekdanjim kamboškim diktatorjem Polom Potom, ki je odgovoren za smrt več milijonov ljudi, ki jih je iz mest pregnal na podeželje.