Mula Omar je izginil kmalu po padcu talibanskega režima in od takrat se je za njim izgubila vsaka sled. Foto: RTVSLO
Mula Omar je izginil kmalu po padcu talibanskega režima in od takrat se je za njim izgubila vsaka sled. Foto: RTVSLO
Talibanski borci
Talibani so nudili zatočišče teroristični mreži Al Kaida, ki je izvedla napade na ZDA. Foto: EPA

V dolgem sporočilu ob koncu muslimanskega svetega meseca ramazan je Mula Omar tuje sile opozoril, da bodo presenečene nad intenzivnostjo njegovih borcev. Natove sile je pozval k umiku svojih vojakov in prenehanju žrtvovanja za ZDA, saj ima za seboj podporo naroda.

Omar, za katerega prijetje so ZDA razpisale 10 milijonov dolarjev nagrade, je dejal, da bo afganistanskega predsednika Hamida Karzaja srečala islamska pravica zaradi njegovega sodelovanja z ZDA. Marionetnemu režimu v Kabulu ni uspelo vzpostaviti miru in stabilnosti kot tudi ne ustaviti trgovine z mamili, pravi Omar, ki je sodelovanja v trgovini z mamili obtožil vladne uradnike. V Afganistanu so letos pridelali rekordno količino opija, iz katerega si pridobiva heroin, po mnenju marsikoga pa se talibani v veliki meri financirajo prav prek prodaje mamil.

Letos je Afganistan priča najhujšemu nasilju po padcu talibanskega režima konec leta 2001. V državi je nameščenih okoli 20.000 Natovih vojakov, ki so nadzor nad celotnim ozemljem prevzeli od ZDA. Oktobra so v primerjavi s prejšnjimi meseci napadi upadli, kar naj bi bila posledica dvotedenske opearcije Meduza, ko so Natove sile ubile več sto talibanskih upornikov. Nasilje je sicer še vedno vsakdanji pojav, predvsem na jugu države.