Egiptovski predsednik Mohamed Mursi (desno) sprejema kopijo predloga nove ustave od predsednika ustavnega zbora Hosama Al Gerianija. Foto: EPA
Egiptovski predsednik Mohamed Mursi (desno) sprejema kopijo predloga nove ustave od predsednika ustavnega zbora Hosama Al Gerianija. Foto: EPA
Protesti v Egiptu
Protesti pred predsedniško palačo v Kairu so bili usmerjeni proti vladajoči Muslimanski bratovščini. Foto: EPA
Opozicija še vedno na ulicah Kaira

"Konstitutivni dekret je od tega trenutka dalje razveljavljen," je dejal predsednikov tiskovni predstavnik na konferenci v Kairu. Dodal je, da legalno referenduma o spremembi ustave ni mogoče tako na hitro preložiti, zato ga bodo izvedli.
Konference se niso udeležili predstavniki opozicije, ki zahtevajo, da predsednik privoli še v preložitev referenduma o spremembi ustave.

"Odločitev je le politična manever"
In čeprav nekateri ocenjujejo, da je bila predsednikova poteza znak k spravi, se s tem ne strinjajo njegovi nasprotniki.

Člani Mladinskega gibanja 6. april so dejali, da je bil to le "politični manever, s katerim želi predsednik prevarati ljudi". Pripadniki največje opozicijske Fronte narodne rešitve pa menijo, da to ni zadostni korak, "ničkolikokrat smo poudarili, da želimo preložitev referenduma," je dejal njihov tiskovni predstavnik Husein Abdel Gani.
Diktator ali zaščitnik revolucije?
Spomnimo. Mohamed Mursi je 22. novembra sprejel dekret, po katerem lahko "predsednik sprejme katere koli odločitve ali ukrepe za zaščito revolucije," je takrat na državni televiziji pojasnil njegov tiskovni predstavnik. Pri tem je treba poudariti, da so glede na dekret, vse predsednikove razglasitve dokončne, razveljaviti jih ne more niti sodišče.
Pri izvedbi dekreta predsednik ni čakal. Kmalu je odstavil generalnega državnega tožilca, ki je bil na tem položaju še iz časa režima prejšnjega predsednika Hosnija Mubaraka, in odredil ponovno sojenje vodilnim članom Mubarakovega režima.

Novi faraon

Kritiki egiptovskega predsednika, med katerimi je tudi vodja egiptovske opozicije in Nobelov nagrajenec Mohamed El Baradej, so ga označili za samodržca in novega faraona.
"Mursi je danes zlorabil vso državno moč in samega sebe imenoval za novega faraona. Hud udarec revoluciji, ki bi lahko imel strašne posledice," je na svojem Twitter računu zapisal El Baradej.
Protivladni protesti, ki jih je zanetila odločitve egiptovskega predsednika, so izzvali množične izbruhe v državi, v katerih je umrlo več ljudi. Med drugim so v Kairu zanetili ogenj v prostorih Muslimanske bratovščine, kateri pripada tudi predsednik Mursi.

Opozicija še vedno na ulicah Kaira