Egiptovska vojska je med nedavnimi protesti v državi zavzela nevtralni položaj. Foto: EPA
Egiptovska vojska je med nedavnimi protesti v državi zavzela nevtralni položaj. Foto: EPA

"Dialog je najboljša in edina pot za dosego sporazuma in izpolnitev interesov naroda in državljanov. Če se bo zgodilo nasprotno, nas bo povedlo v temen predor s katastrofalnimi rezultati - in tega ne bomo dovolili," je na državni televiziji sporočil predstavnik egiptovske vojske.

Vojska se ne bo postavila ne na eno ne na drugo stran
V sporočilu so navedli, da bo vojska še naprej skrbela za varnost države, torej da se ne bo postavila ne na eno ne na drugo stran.
Zavračanje vojske, da bi se vmešala v politična razhajanja v Egiptu, spominja na podoben položaj med protesti, ki so privedli do strmoglavljenja dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka na začetku lanskega leta. Vse od takrat se vojska v javnosti ni izpostavljala.

V Egiptu naj bi se sicer čez nekaj ur začeli pogovori, ki jih je sklical predsednik Mohamed Mursi, da bi omilil krizo, ki jo je sprožila njegova nedavna odločitev o razširitvi predsedniških pristojnosti.
Opozicija dialog zavrača in zahteva, da Mursi še pred začetkom pogovorov prekliče referendum o osnutku ustave, ki je napovedan 15. decembra.

Mursi v primeru zavrnitev osnutka ustave napoveduje novega
Sporni dekret predsedniku države med drugim razširja pooblastila, njegove odločitve pa razglaša za dokončne. Mursi je nedavno na državni televiziji dejal, da se omenjena pooblastila navezujejo samo na zadeve, ki se dotikajo "suverenosti" države.

Obljubil je, da bo dekret veljal samo do referenduma o novi ustavi, če bo ta uspel ali ne. Če bo ustava zavrnjena, bo oblikoval novo skupščino, ki bo napisala nov osnutek ustave.