Pakistanski predsednik se bo najverjetneje poslovil od položaja, ali se bo umaknil iz politike pa ni znano. Foto: EPA
Pakistanski predsednik se bo najverjetneje poslovil od položaja, ali se bo umaknil iz politike pa ni znano. Foto: EPA

dogovarjal z vladajočo koalicijo.

Zahteval naj bi imuniteto in zagotovitev varnosti, saj je preživel že tri poskuse atentata, ki jih je izvedla teroristična mreža Al Kaida, ker se je pridružil ameriškemu boju proti terorizmu. Nezaupnico je Mušarafu izglasovala še četrta in hkrati zadnja pokrajinska skupščina, o njej pa bo glasoval še nacionalni parlament.

Vladajoča koalicija, ki jo vodi Pakistanska ljudska stranka (PPP) Mušarafu očita, da je slabo vodenje in kršitev ustave, o tem pa nameravajo z njim obračunati v parlamentu. Za nezaupnico je sicer potrebna dvotretjinska večina v obeh domovih parlamenta.

Mušarafov tesni sodelavec Tarik Azim je dejal, da se nekaj predsednikovih prijateljev že dogovarja s PPP-jem o zagotovilih, ki bi jih dobil ob sporazumnem sestopu z oblasti. To je potrdil tudi neimenovani predstavnik omenjene stranke ob tem pa zatrdil, da bo verjetno Mušaraf odstopil še preden bo glasovanje dejansko predlagano narodni skupščini. To naj bi se sicer zgodilo prihodnji teden.

Neimenovani prijatelj Mušarafa je dejal, da pogovori potekajo v pravi smeri, odločilnih pa naj bi bilo prihodnjih 72 ur, ob tem pa dodal, da bo pakistanski predsednik sestopil s položaja v nedeljo ali ponedeljek.