V zadnjih dneh so muslimanski protestniki redno zažigali danske zastave. Foto: EPA
V zadnjih dneh so muslimanski protestniki redno zažigali danske zastave. Foto: EPA
Stavba danskega veleposlaništva v Damasku
Pred stavbo danskega veleposlaništva v Damasku že ves teden potekajo protesti. Foto: EPA
Protest v Londonu
Muslimani po svetu in v Evropi se ne morejo sprijazniti z zahodnim pogledom na svobodo izražanja. Foto: EPA

Na prizorišče so takoj prišli gasilci, ogenj pa je močno poškodoval poslopje danskega veleposlaništva. V poslopje so protestniki metali tudi kamenje in ob tem vzklikali 'Alah je velik'. Ko so vdrli v poslopje, so dansko zastavo zamenjali z zastavo, na kateri je pisalo 'Ni drugega boga kot Alaha in Mohamed je njegov prerok'. Protestniki so napadli tudi francosko veleposlaništvo v mestu.

Na Danskem vsi podvrženi satiri
Urednik danskega časopisa Yillands Posten, ki je objavil karikaturo Mohameda v podobi terorista z bombo, je dejal, da je z njo želel muslimanom pokazati, da iz satir, tako kot vsi drugi, ne bodo izvzeti. Danska ima dolgo tradicijo satir in humorja, je pojasnil Fleming Rose. Dejal je, da iz satire nista bila izvzeta niti Jezus Kristus niti kraljeva družina.

Vatikan obsoja objavo karikatur
Svoboda izražanja ne pomeni pravice, da žališ verska čustva, meni Vatikan, ki je obsodil karikature preroka Mohameda v časopisih. Vatikan je v izjavi zapisal, da svoboda misli in govora, ki je zapisana v Deklaraciji o človekovih pravicah, ne more vsebovati pravice do žaljenja verskih čustev verujočih, ta princip pa zadeva vse vere.

Annan miri muslimane
Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je pozval k umiritvi protestov zaradi objave karikatur preroka Mohameda v evropskem tisku. Dejal je, da razume razburjenje muslimanov zaradi žaljenja njihovih verskih čustev, vendar jih je pozval, naj sprejmejo opravičilo danskega časopisa, ki je karikature prvi objavil. Svoboda govora ni nikoli absolutna pravica, saj sta del nje tudi odgovornost in presoja, je opozoril Annan.

Obsodbe tudi iz Indonezije
Vrsti politikov, ki obsojajo karikature, se je pridružil tudi predsednik Indonezije Susilo Bambang Judhojono. Voditelj države, kjer živi največ muslimanov na svetu, je dejal, da karikature žalijo verske simbole in s tem čustva vernikov. Človekove pravice niso absolutne in ne morejo zajeziti drugih pravic, je opozoril.

Protesti po vsem svetu
Nekaj deset mladih Palestincev je zaradi ogorčenja nad karikaturami Mohameda v evropskem tisku poskušalo vdreti v urade EU-ja v Gazi. Poslopje so obmetavali s kamenjem in se spopadli s policijo, ki je preprečila nadaljnjo širitev izgredov. Protesti muslimanov so potekali tudi v Ankari, Indoneziji, Maleziji, Pakistanu in tudi v Londonu, karikature pa sta v soboto objavila tudi novozelandska časopisa.