V Meko se je zgrnilo na stotisoče vernikov. Foto: EPA
V Meko se je zgrnilo na stotisoče vernikov. Foto: EPA

Z bajramom se končuje ramazan, mesec, med katerim naj bi po islamskem izročilu pred približno 1.400 leti nadangel Gabrijel preroku Mohamedu razkril 114 sur Korana. Muslimani tako verjamejo, da je bil ramazan mesec, ko je bil iz nebes poslan Koran, muslimanska sveta knjiga, ki je po njihovih besedah človekovo vodilo in sredstvo odrešitve. Ramazan predstavlja tudi enega izmed petih stebrov islamske vere, kamor spada še pet molitev na dan, izpovedovanje vere, davek revnim in romanje v Meko.

Muslimani praznujejo dva bajrama - ramazanskega in kurbanskega. S prvim bajramom muslimani zaznamujejo konec posta. Prvi dan bajrama družina vstane že zelo zgodaj zjutraj in poje manjši obrok, temu pa sledi udeležba na slovesnih skupnih molitvah v mošejah, dvoranah ali na stadionih. Bajram se konča s pojedino pri sorodnikih ali prijateljih, v teh dneh pa je prepovedan post.

Kurbanski bajram traja štiri dni in je vezan na hadž, romanje v Meko, muslimansko sveto mesto, ki je tudi eden izmed petih stebrov islama. Kurban bajram zaznamuje torej romanje v rojstni kraj preroka Mohameda, njegovo okolico in Medino, je pa to tudi praznik žrtvovanja eid al adha, ko muslimani v spomin na preroka Abrahama zakoljejo ovco ali kakšno drugo žival.

K. T.

Nepregledna množica vernikov v Meki. Romanje v Meko je eden od petih stebrov islamske vere. Foto: EPA
Vernice v Etiopiji. Foto: EPA
Molitev filipinskih muslimanov. Foto: EPA
Molitve pred veliko mošejo v Dongguanu na Kitajskem se je udeležilo okoli 100.000 vernikov. Foto: EPA
Pakistanska dekleta, ki se pripravljajo na bajram, imajo roke ozaljšane s hano. Foto: EPA
Po dnevih odrekanja zdaj sledi bučno proslavljanje. Foto: EPA
Verniki v Bolgariji. Foto: Reuters
Filipinski deček po jutranji molitvi v Taguigu, mestu južno od Manile. Foto: EPA