Protipriseljenski protest v Pragi februarja letos. Foto: Reuters
Protipriseljenski protest v Pragi februarja letos. Foto: Reuters

"Kdo si želi barviti svet, lahko gre v Azijo ali Afriko. Nasprotniki migracij si tudi želijo barviti svet, a ne tukaj. Tukaj je Češka Češka in tako mora tudi ostati," je na spletni strani Nacionalnega domobranstva zapisal eden izmed voditeljev, sicer etnograf in nekdanji televizijski novinar František Krejča.

Podjetnica in prav tako ena izmed vodilnih članov Nela Liskova je češke politike posvarila, da bo "narod stvari sam vzel v roke", če vlada ne bo ukrepala. Vodilni član omenjene organizacije je tudi nekdanji vojaški zdravnik in pripadnik več misij češke vojske v tujini, podpolkovnik Marek Obrtel.

Vodstvo organizacije je svojim članom tudi svetovalo, naj se zakonito oborožijo; poleg strelnega orožja tudi s hladnim orožjem.

Čehi proti kvotam
Češki strokovnjak za varnost in nekdanji vodja češke vojaške obveščevalne službe Andor Sandor je že posvaril pred dejavnostmi Nacionalnega domobranstva. Po njegovi oceni gre za zelo nevaren trend. "Ne smemo dopustiti, da bi se možje, ki niso v vojski, v gozdovih igrali vojake," je dejal.

Češka je bila sicer ena izmed vzhodnoevropskih držav, ki se je najbolj otepala določene priseljenske kvote, ki bi jo morale po direktivi Evropske unije sprejeti posamezne članice. Organizacije za zaščito človekovih pravic pa so češke oblasti lani močno kritizirale tudi, ker so prišleke na železniški postaji označevale kar s številkami, ki so jih pisale po njihovih rokah, s čimer so vzbudile primerjave s početjem nacistov med drugo svetovno vojno.



Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.