Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je takole kar z balkona palače Coburg sporočil novinarjem, da zgodovinskega dogovora o spornem iranskem jedrskem programu še ne bo 13. julija. Foto: Reuters
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je takole kar z balkona palače Coburg sporočil novinarjem, da zgodovinskega dogovora o spornem iranskem jedrskem programu še ne bo 13. julija. Foto: Reuters
Palača Coburg na trgu Theodorja Herzla
Ironija jedrskih pogajanj: šesterica zaseda in se pogovarja na Dunaju v palači Coburg na trgu Theodorja Herzla, očeta političnega sionizma. Mimogrede: izraelski premier Benjamin Netanjahu je odprl twitterski račun v farsiju in v njem ostro obsodil napovedani dogovor z uradnim Teheranom. Foto: Reuters

Namige iz nekaterih delegacij je v ponedeljek popoldne potrdil tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif: "Dogovora danes bržkone še ne bo."

Diplomati optimistično pričakujejo dogovor
Neimenovani diplomat je za avstrijsko agencijo APA povedal, da obstaja še nekaj ovir in bi lahko do dogovora prišlo najhitreje v torek. "Manjka nam le še kakšen odstotek," je še povedal. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na vprašanje, ali obstaja možnost, da se dogovor sklene še v ponedeljek odgovoril, da "vedno obstaja možnost". Namestnik iranskega zunanjega ministra in glavni pogajalec Teherana Abas Aragči je pred pogovori sicer izrazil optimizem, da bi lahko dosegli dogovor najkasneje do torka.

Mednarodna skupnost želi doseči celovit dogovor, ki bi končal 13 let trajajoči jedrski spor z Iranom in zagotovil, da Iran pod krinko civilnega jedrskega programa ne bo razvijal orožja. V zameno bi Zahod odpravil sankcije proti Iranu, a odprto ostaja, kdaj točno in kako hitro.

Velik poudarek pravilnosti prevoda
Po poročanju Reutersa je zadnja velika ovira, ki preprečuje zgodovinski dogovor, odprava dosedanjega embarga Združenih narodov na uvoz orožja in oborožitvene opreme ter tehnike v Iran. Strani ne najdejo rešitve, ki bi zadovoljila tako Teheran kot zlasti Washington. Drugi viri poročajo, da veliko pozornost šesterica namenja tudi točnemu zapisu dogovora v angleščini in farsiju, da ne bi slučajno prišlo do napačnih interpretacij, zaradi česar se bo vse zavleklo v nočne ure.

Trg nafte se že odziva: cene padajo
Večjega znamenja, da bo zdaj zdaj prišlo do podpisa, sicer ni, a predstavniki ZDA, Francije, Velike Britanije, Rusije, Kitajske in Irana poudarjajo, da se bodo pogovarjali do končne rešitve. Zanimiv je že odziv gospodarskih trgov, kjer cene nafte vztrajno padajo, pri čemer analitiki kot glavni vzrok omenjajo ravno vztrajnost pogajalcev na Dunaju.