Blokado računov lahko pričakujejo tisti, ki davčni upravi dolgujejo več kot 2.000 kun. Foto: EPA
Blokado računov lahko pričakujejo tisti, ki davčni upravi dolgujejo več kot 2.000 kun. Foto: EPA
Hrvaška
Minister za podjetništvo in obrtništvo sporoča, da je davke treba plačevati. Foto: EPA

Hrvaška davčna uprava je konec avgusta vsem dolžnikom dala osem dni časa, da poravnajo svoje dolgove. Tistim, ki tega niso storili, bodo zdaj blokirali račune.

Gre za 25.000 pravnih in 50.000 fizičnih oseb, ki jim je davčna uprava sicer že večkrat dala možnost, da dolg odplačajo pod določenimi pogoji, a tega niso storile.

Tem pravnim in fizičnim osebam, ki dolgujejo več kot 2.000 kun (260 evrov), bodo blokirali račune in davčna uprava bo avtomatsko vzela denar, ki ji pripada.

"Morda deluje majhen znesek, ampak malo po malo in nabralo se je milijarde kun dolga," so sporočili z davčne uprave.

Po besedah hrvaškega gospodarskega ministra Ivana Vrdoljaka je realni sektor izčrpan. Čeprav se je treba s podjetniki pogovarjati in jih poslušati, mora vsak izmed njih izpolnjevati svoje obveznosti.

"S podjetniki moramo govoriti in poiskati rešitev, kako ustvariti zasebni kapital in zasebne investicije. Razmišljamo o finančni konsolidaciji, ne pa o novem 'new dealu' od javnega sektorja," je še dejal Vrdoljak.

"Davki se morajo plačevati"
Predsednik hrvaške obrtne zbornice Dragutin Ranogajec je po poročanju Večernjega lista opozoril na obremenitev številnih obrtnikov, ki bi lahko zaradi ukrepa davčne uprave zaprli svoja vrata in odpustili delavce.

Čudi se, da je davčna uprava postavila tako nizko mejo pri 2.000 kunah, medtem ko je bila pri javno objavljenih davčnih dolžnikih ta meja pri 30.000 kunah (4.000 evrov).

Pojasnil je še, da velikemu delu obrtnikov dolžnikov ni uspelo izpolniti pogojev reprogramiranja dolgov, ker za njih niso bili sprejemljivi. Vprašanje je, ali bodo lahko obrtniki, ki bodo zaprli svoje obrti, potem te sploh še odprli nazaj.

Minister za podjetništvo in obrtništvo Gordon Maras je priznal, da ni vedel za ukrep davčne uprave za prisilno plačilo dolgov. A sam pravi, da je stvar finančnega ministra in davčne uprave, kako se bo obnašala do fizičnih oseb in obrtnikov.

"Očitno so kolegi z ministrstva za finance ocenili, da je to stvar davčne uprave," je dejal in dodal, da je treba na Hrvaškem priti do tega, da je treba plačati svoje obveznosti.

Minister je prepričan, da deset tisoč hrvaških obrtnikov ne bo padlo v blokado, ker hoče davčna uprava poravnati dolg. "Davki na Hrvaškem se morajo plačevati," je odgovoril na vprašanje, ali se strinja s potezo finančnega ministra.