Poleg sedmih priprtih zdravnikov naj bi bilo v primere vpletenih še šest oseb, ki pa ostajajo na prostosti. Foto: EPA
Poleg sedmih priprtih zdravnikov naj bi bilo v primere vpletenih še šest oseb, ki pa ostajajo na prostosti. Foto: EPA

Ginekologi so osumljeni prekinjanja nosečnosti, ki so potekale normalno, a so bile nezaželene. V uradnih dokumentih so navajali, da naj bi šlo za domnevno patološke nosečnosti, poroča policija. Račune so pošiljali državnemu zavodu za javno zdravstvo in na ta način oškodovali državno ustanovo.

Zakon na Hrvaškem dovoljuje prekinitev nosečnosti. Ženske lahko zahtevajo splav v bolnišnicah brez posebnega razloga ali odobritve do desetega tedna nosečnosti, ginekologi pa se v skladu s svojim prepričanjem lahko odločajo, ali bodo izvajali splav.
Ginekologom grozi do pet let zapora
V zaporu Bjelovarske-bilogorske županije se je znašla sedmerica zdravnikov, ki so jih aretirali po daljši policijski preiskavi. Osumljenci čakajo na zaslišanje preiskovalnega sodnika, ki jih lahko v zaporu zadrži do 48 ur.

Zdravnikom, ki naj bi za vsak nezakoniti splav računali od 140 do 500 evrov, grozi do pet let zapora. Minister za zdravstvo Darko Milinović je ob prijetju osumljenih ginekologov izjavil: "To je dokaz, da pravna država deluje. Če se jim obtožbe dokaže, za njih ni več mesta v zdravstveni stroki."