Poveljujočega generala Isafa Davida Petraeusa čaka v Afganistanu še veliko dela, da bo umiril državo tako, kot mu je uspelo v Iraku, iz katerega se ZDA umikajo. Foto: EPA
Poveljujočega generala Isafa Davida Petraeusa čaka v Afganistanu še veliko dela, da bo umiril državo tako, kot mu je uspelo v Iraku, iz katerega se ZDA umikajo. Foto: EPA
Iraški vojak
Zaradi ameriškega umika in obiska podpredsednika Bidna je na ulicah Bagdada izredno veliko vojakov in policistov. Foto: Reuters

Pri Isafu drugih podrobnosti o eksplozijah ob cesti podstavljenih bomb niso navedli, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Po navedbah virov naj bi bilo pet vojakov ubitih v eni eksploziji, dva pa v drugem ločenem incidentu.

Število ameriških vojakov, ki so bili v zadnjih treh dneh ubiti na vzhodu in jugu Afganistana, se je tako povzpelo na 14. Letos je bilo tako v tej nemirni državi pod Hindukušem ubitih že 478 tujih vojakov, piše na spletni strani www.icasualties.org, ki jo povzema AFP.

Biden nepričakovano v Iraku
Ameriški podpredsednik Joe Biden je dan pred uradnim zaključkom ameriških bojnih operacij v Iraku nepričakovano obiskal to nemirno državo. Biden naj bi se med obiskom, med katerim so bili uvedeni ostri varnostni ukrepi, sestal s predstavniki iraških strank, s katerimi se bo pogovarjal o zastoju v pogajanjih za sestavo nove vlade.

Irak se v času, ko ameriška vojska zapušča državo, sooča s politično negotovimi razmerami. Pet mesecev po parlamentarnih volitvah 7. marca Iračani ostajajo brez vlade, ob tem pa so glavne politične stranke, ki se vse od volitev prepirajo, prejšnji teden povsem ustavile koalicijska pogajanja.

Uporniki izkoriščajo umik Američanov
Konec ameriških bojnih operacij sicer predstavlja velik izziv za iraške oblasti, ki bodo morale prevzeti večjo odgovornost za varnost v državi. Odhod ameriških vojakov so uporniki v Iraku očitno že izkoristili, saj se je v zadnjem času povečalo število napadov. Pred dnevi je državo pretresla serija bombnih eksplozij, ki so zahtevale več deset življenj.

ZDA bodo Irak uradno zapustile v torek, zadnje ameriške bojne enote pa so Irak zapustile že pretekli teden, tako da je tam zdaj manj kot 50.000 ameriških vojakov, najmanj po začetku ameriške invazije pred več kot sedmimi leti. Ameriški predsednik Barack Obama bo ob tej priložnosti nagovoril sodržavljane iz ovalne pisarne Bele hiše.