Z ognjem, ki ni pod nadzorom, se bori več kot 1.000 gasilcev. Foto: EPA
Z ognjem, ki ni pod nadzorom, se bori več kot 1.000 gasilcev. Foto: EPA
Požari v Franciji, Španiji in na Portugalskem

Požari so povzročili precejšnjo gmotno škodo. Uničenih je že okoli 3.300 hektarjev sredozemskega grmičevja. Požar je od davi pod nadzorom, gasilci pa se bojijo, da se bo znova razširil popoldne, ko je napovedan močan veter, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V gašenju požara je sodelovalo okoli 1.800 gasilcev, trenutno jih je na terenu okoli 1.200, ki jim pomaga še nekaj sto policistov in žandarjev.

Glavni požar je izbruhnil v sredo okoli 15.30 in se bliskovito širi zaradi močnega vetra, katerega sunki dosegajo do sto kilometrov na uro, in pomanjkanja padavin v zadnjem času. Ogenj je uničil okoli 25 hiš v kraju Vitrolles okoli 30 kilometrov severno od Marseilla. Vzrok še ni znan, so pa po navedbah tožilstva v kraju Aix-en Provence prijeli moškega, ki so ga opazili blizu kraja, kjer je v sredo popoldan začelo goreti.

Poškodovani so bili štirje gasilci, ko so požar gasili v bližnji regiji Herault. Med njimi so trije huje poškodovani, je povedal notranji minister Bernard Cazeneuve. Opekline so dobili tudi trije lokalni prebivalci, med njimi je po navedbah tamkajšnjih oblasti eden huje poškodovan. Kakih 20 gasilcev in okoli deset policistov pa ima zdravstvene težave zaradi vdihavanja dima. "Cilj je, da omejimo požar, da ne bi dosegel mest, predvsem Marseilla," je še dejal minister.

Marseille ni več ogrožen
Mestne oblasti so se s požarnimi preprekami pripravile na požar, ki je bil že blizu mesta. Zgodaj davi so sicer po družbenem omrežju Twitter sporočile, da zaradi spremembe vremena požar mesta ne ogroža več. "Požar je manj intenziven kot prej, a še ni pod nadzorom," je na Twitterju zapisal župan Marseilla Jean-Claude Gaudin.

Zaradi gostega dima, ki je dosegel Marseille, je bilo v sredo nekaj časa zaprto tamkajšnje letališče, kasneje pa je bil promet na letališču moten, da so lahko vzletela letala za gašenje. Moten je tudi cestni promet, saj sta zaradi požara zaprti dve avtocesti.

Po poročanju AFP-ja so tokratni požari na jugu Francije najhujši v državi po letu 2010. Na jugu države, kjer je malo padavin in precej gostega grmičevja, so požari poleti sicer dokaj pogosti.

Požari v Franciji, Španiji in na Portugalskem