Požari so se zaradi vročine in močnega vetra hitro razširili. Foto: Reuters
Požari so se zaradi vročine in močnega vetra hitro razširili. Foto: Reuters

Vse tri žrtve, starejši občani, so umrle na svojih domovih blizu starega mestnega jedra Funchala, eno osebo pogrešajo, dve pa sta bili v požaru huje poškodovani. Več kot 300 ljudi so morali hospitalizirati zaradi vdihavanja dima in lažjih opeklin.

Župan Funchala Paulo Cafofo je sporočil, da so zaradi ognjenih zubljev iz stanovanj in hotelov evakuirali skupaj okoli tisoč domačinov in turistov. Nekateri med njimi so noč preživeli v vojaških objektih, druge so začasno namestili na nogometnem stadionu. Ogenj je na med turisti priljubljenem otoku uničil okoli 30 domov in en petzvezdični hotel.

Gori tudi na celini
V torek zvečer so zaradi širjenja požara evakuirali tudi več bolnišnic in domov za ostarele. Požar je na vzpetinah v mestu izbruhnil v ponedeljek zvečer, v torek zvečer pa se je zelo razširil zaradi močnega vetra in vročine.

Gozdni požari sicer pustošijo tudi na severu in jugu Portugalske. V celinski Portugalski se z ognjenimi zublji bojuje več kot 3.000 gasilcev. Portugalski premier Antonio Costa je napovedal, da bo za pomoč zaprosil EU in Rusijo, če jim požarov ne bo uspelo pogasiti do 15. avgusta.